Gå till innehåll
Parasport Sverige
Parasport Sverige

Träningspasset

Inomhusmiljö. Två barn på en judomatta, de håller om varandra i ett grepp. Båda har vita judodräkter. Intill barnen står en ledare och ger instruktioner och peppar.

Projektet Träningspasset arbetar under tre år (2022–2025) med att få fler barn och unga med synnedsättning till föreningsidrotten.

Målet med Träningspasset är att fler barn och unga med synnedsättning ska hitta in i idrotten. Dels genom att få digitala tips om träning och aktivitet, dels genom att öka föreningars kunskaper om personer med synnedsättning för att kunna ta emot individer i sin verksamhet på ett bra sätt.

Se Träningspassets inspirationsfilm om att idrotta med en synnedsättning.

Lär dig mer: Idrott med en synnedsättning.

Vad händer i projektet?

Under våren och försommaren 2024 genomför vi en undersökning bland personer med en synnedsättning, som går eller har gått i den svenska grundskolan. Syftet med enkäten är att kartlägga hur elever med synnedsättning upplever eller har upplevt skolidrotten.

Vill du delta i enkäten?

Vi kommer också att ta fram metodmaterial kring bemötande, tillgänglighet och inkludering, riktat till idrottsföreningar.

Några gånger per år kommer projektet ut med ett e-postutskick, med det senaste som hänt i projektet, inbjudningar till aktiviteter och evenemang där projektet medverkar och annan relevant information.

Genom projektet erbjuder vi medlemsföreningar, SDF och SF utskrifter i punktskrift. Ta del av erbjudandet här.

Registrera dig på Träningspassets nyhetsutskick via knappen nedan.

Inomhusmiljö. En ung flicka spelar showdown: en sport med ett racket och en boll som ska skjutas över ett bord med sarg, in i motståndarens mål.

Aktivitetstips Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Resan mot 100 inspirerande akivitetstips är i full gång! Se alla tips på ParaMe.se.

Inomhusmiljö, idrottshall. Uppställda framför kameran står en manlig tränare och en manlig fotbollsspelare med ögonbindel. Tränaren håller en arm om axeln på spelaren.

Projektgrupper


Träningspasset drivs framåt med hjälp av ett expertråd och en referensgrupp. Vill du vara med?

Kontakta gärna Josefin

Josefin Lindblom (f.d. Bergstrand) är projektledare för Träningspasset, och vill gärna komma i kontakt med dig som antingen själv har en synnedsättning och tränar eller vill börja träna. Är du ledare i en förening och har tankar om projektets arbete får du också gärna höra av dig.

Kontakta Josefin på telefonnummer 08-699 62 28 eller josefin.lindblom@parasport.se

Finansiering

Projektet Träningspasset finansieras under 2022–2025 av Allmänna arvsfonden.

Metoderna som tas fram kommer att användas i Parasport Sveriges ordinarie verksamhet efter projektets slut.

Publicerad:

Uppdaterad:

Josefin Lindblom (f.d. Bergstrand)

Projektledare Träningspasset