Gå till innehåll
Parasport Sverige
Parasport Sverige

Omvärldsbevakning på hög nivå

Taktikern Frida om att våga, våga och våga

När började du med 5-a-side?
- Jag kom i kontakt med 5-a-side inför Birmingham 2023. Innan Birmingham såg jag mina första hela matcher och jag tycker att sporten är galen och fantastisk på samma gång. Sedan dess har jag försökt få mer kunskap om sporten och hur den kan genomföras.

Hur är det att coacha 5-a-side?
- 5-a-side är ett konstant mekande och pusslande, precis som vanlig fotboll, men skillnaden är att det blir ett extra moment på grund av synnedsättningen. Jag tror på att det är viktigt att upprätthålla en dialog, för att på så vis uppnå bästa resultat, men jag tror också på att det är viktigt att inte komplicera saker för mycket!

Vad är det som driver dig att hålla på med 5-a-side?
- Glädje! Något som utmärker denna sport, tror jag är att alla är så glada och det finns därmed en ömsesidig acceptans och alla stöttar varandra. Det är något som borde vara självklart, och kan verka som ganska simpelt men det är långt ifrån det. Jag tror verkligen på idén om att det är nyckeln till att våga mer, vilket i stort är det jag skulle säga att sporten handlar om. Att våga är ju viktigt i alla situationer, även utanför sporten, vilket gör det ännu viktigare.

Vad är det svåraste?
- Att följa med i utvecklingen! Det känns som att det hela tiden händer något nytt och jag försöker ständigt utveckla mina kunskaper för att kunna vara till stöd. Jag tycker till exempel att många spelare utvecklar sig så snabbt att jag ofta blir imponerad över det. Efter det måste det ju finnas nya utmaningar, om det är målet.

Vad är det roligaste?
- Det roligaste är när alla har en fullt pågående dialog och hur det märks hur alla, på grund av det, utvecklar varandra. Det är precis så ett lag ska fungera och ingen vet allt, men alla vet något. Att lyckas med en sådan dialog, är därför alltid mitt mål.

Vad ser du fram emot i 5-a-side sammanhang?
- Härnäst ser jag fram emot England. Jag ser fram emot att träffa nya människor och att utveckla min kunskap om sporten. Dessutom ser jag framemot att på nära håll bevittna glädje!

Vilka tips skulle du ge andra som funderar på att börja spela?
- Våga!

Vilka tips skulle du ge till föreningar som funderar på att starta upp en verksamhet?
- Våga!

Hur går dina tankar efter historiens första Dam VM?
- En rolig upplevelse som kommer skapa en möjlighet för att träffa nya människor, utveckla kunskap och ta kliv framåt.

Något annat du vill tillägga?
Våga!

Publicerad: 2024-03-13

Senast uppdaterad: 2024-03-13