Hem / Träna och Tävla / Idrotter / Fotboll / Multitalangen Rebekah om IBSA Kombinationsspel

Multitalangen Rebekah om IBSA Kombinationsspel

Rebekah Krebs spelar både goalball och 5-a-side på hög nivå

Hur funkar det?

– Jag har lärt mig hur viktigt det är med finkalibrerad kommunikation. Betyder en instruktion samma sak för alla? Det man säger oftast landar olika hos olika personer. Här har fotboll gett mycket för min goalball utveckling.

När började du spela fotboll?

– Jag började spela seendefotboll när var 7 år gammal och 5-a-side i mitten av 2018.

Du spelar både fotboll och goalball på hög nivå? Hur funkar det?

– Det går ganska bra. Ur ett organisatoriskt perspektiv har vi ett samarbete mellan sporterna för att det ska funka och än så länge funkar det bra.

Vad finns för likheter och olikheter mellan goalball och 5-a-side?

– Sporterna har helt olika orienteringssätt. Goalball handlar mycket om att lokalisera bollen och fokusera på det. I fotboll gäller också att ha koll på bollen, men i 5-a-side finns en större yta, guidar, motspelare när inpå och kommunikation på ett helt annat sätt.

- Rörelsemässigt är det också olika. I goalball gäller intensivt upp-och-ner och sidledes rörelse. I fotboll rör man sig över större ytor men inte så intensivt. Mentalt kräver fotbollen mer eftersom det finns mycket mer att tänka på. Det är också lättare att komma in i goalball tack vare de taktila linjerna.

- Samtidigt komplettera sporterna varandra väl. Om man ser lite grand som jag gör är det bra att träna med ögonbindel. Tack vare fotboll har jag blivit tryggare att röra mig på en goalball plan.

Vad är det svåraste med 5-a-side?

– Det svåraste är nog att hitta balansen mellan orientering och allt som händer omkring sig. Silka saker ska man fokusera på? Och när? Denna balans är svårt att hitta.

Vad är det som driver dig?

–  Idrott är kul och ger mycket. Dels för att man hittar sina egna mål – vart man själv vill komma – dels för att det är ett socialt sammanhang. Man gör allting tillsammans som ett lag och får jobba mot både individuella och gemensamma mål.

Vad är det roligaste med fotbollen?

– Just nu är utmaningen att allt ska gå fortare och fortare och lättare och lättare. Med ögonbindel har jag nu kommit upp i en fart som närmar sig det jag hade när jag spelade utan ögonbindel.

– Förut var det ett hackigt spel. Det var svårt. Man vågade inte passa eftersom ingen av oss kunde ta emot bollen på riktigt. Nu har det lossnat för dem som har spelat ett tag och nu blir det riktigt spel. Klart att det aldrig kommer gå lika fort som i seende fotboll men skillnaden krymper desto mer vi tränar.

imageyd8.png

Foto: Rebekah (till vänster) med Maja (mitten) och Lisa (höger) på tempelbesök i Japan.

Vad ser du mest fram emot?

– Att träffa nya spelare från andra länder, som vi gjorde på IBSA World Women’s Camp i Tokyo 2019. Det är jättekul att resa ur ett fotbolls- och socialperspektiv.

Vilken tips skulle du ge andra personer som funderar på att testa 5-a-side?

– Det är bara att testa.

– Det är lätt att ha många tankar i huvudet kring hur det är att spela - innan man har gjort det. Kommer man bli rädd? Hur funkar det med bollen? Kommunikationen? Att röra sig på stor öppen yta? Det viktigaste då är att testa för då är det kanske inte så farligt. Det finns inte heller lika många hinder som man tror.

Vilken tips skulle du ge föreningar som funderar på att starta 5-a-side?

– Bra fråga. Om det finns ett brinnande engagemang hos ledarna i en förening är det bara att testa. Engagemang smittar av sig och då kommer folk dit.

– Var öppen också. Finns det någon med fullt seende som vill vara med och prova är det bara att köra på. Det handlar om att få ihop folk och inte bara dem med synnedsättning.

Vad är det viktigast du har lärt dig?

– Jag har lärt mig hur viktigt det är med finkalibrerad kommunikation. Betyder en instruktion samma sak för alla? Det man säger oftast landar olika hos olika personer. Här har fotboll gett mycket för min goalball utveckling.