Hem / Träna och Tävla / Aktiv / Antidoping / Uppdaterad dopinglista 2022

Uppdaterad dopinglista 2022

Parasport Sverige vill informera om att det från och med årsskiftet 2021/2022 som vanligt finns ett antal förändringar i listan över dopingklassade preparat. 

Den allra största förändringen som alla idrottare inom Parasport Sverige och behandlande medicinsk personal behöver känna till gäller kortisonbehandling (glukokortikoider). Från och med den 1 januari 2022 är alla glukokortikoider förbjudna i tävling och det gäller via alla injicerbara, orala eller rektala vägar (ej exempelvis kortisonsalva som används på huden).

Denna förändring är betydande eftersom glukokortikoider är en vanlig behandling vid idrottsskador, såväl som en mängd andra medicinska tillstånd. Tidigare var intraartikulära injektioner av glukokortikoider tillåtna i tävling, men detta gäller inte längre utan nu är det förbjudet.

Vanligen går en kortisoninjektion ur blodet cirka fem dagar efter injektion, men vår rekommendation är att alltid diskutera noggrant med behandlande läkare om det är så att du ska tävla i samband med att du använt kortisonbehandling.

Förbudet mot kortison gäller i tävling, ej träning.

 

WADA:s dopinglista 2022 på svenska 

WADA:s dopinglista 2022 engelsk version 

 

Sammanfattning av större modifieringar med motiveringar 2022 

Summary of Major Modifications & Explanatory Notes (English)