× Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
    Hem / Nyheter från förbundet / Vinnarna på Svenska Parasportgalan 2022

Vinnarna på Svenska Parasportgalan 2022

Fredagen den 6 maj prisades de bästa prestationerna och de största eldsjälarna inom svensk parasport från det senaste året. Här är listan på alla pristagarna.

Årets lag

52053670262_2ae481f96b_k.jpg

Landslaget i rullstolscurling 

Viljo Petersson Dahl, Kristina Ulander, Mats-Ola Engborg, Ronny Persson, Sabina Johansson

Landslaget i rullstolscurling har gått från klarhet till klarhet de senaste åren. Från tiondeplatsen i Pyeongchang 2018 har det klättrat från B-VM till A-VM, vunnit VM-brons 2020 och året efter tagit silver på VM 2021. Lag Petersson-Dahl har visat att målmedvetenhet, envishet och lagsammanhållning kan ta ett lag upp till den absoluta världstoppen.


Årets prestation inom Special Olympics

52054951039_18bc516f5b_k.jpg

Mike Malmer, Judo
Västerås judoklubb

Mike Malmer är allt som en förebild ska vara. Hans prestation är inte bara på idrottsplanen, utan även utanför. Han ser och lyfter andra, han vågar testa nya idrotter – allt ifrån konståkning till snöskolöpning – och han sprider en positiv känsla omkring sig. Det är precis vad Special Olympics handlar om. Mike Malmer är en person som får andra att växa genom den kärlek och tro han visar dem. En sann förebild.

Årets nykomling

52055202000_b702229578_k.jpg

Ebba Årsjö, Alpint
Ort: Vemdalen

Ebba Årsjö visade under sin andra tävlingssäsong att hon är i världstoppen för att stanna. Debutsäsongens elva europacupsegrar följdes upp med hela fem världscupsegrar under den gångna vinterns pandemipräglade tävlingssäsong. Hon gjorde det dessutom mot tuffast möjliga internationella motstånd och hon är på världstoppen för att stanna. 

Jerringfondens Parasportpris

52054951309_16253a3111_k.jpg

3V HIF, Göteborg

Viktor Lanin

Jaquline Woolley

Föreningens många olika grenar gör att barn och ungdomar kan träna och tävla i det som passar deras förmågor bäst. Flera grenar utövas i nära samrbete med övriga idrottsrörelsen, vilket skapar mötesplatser och nya specialkunskaper.

Föreningen välkomnar alla och gör särskilda satsningar för att hitta idrottsgrenar som skall passa utövare som kan ha mycket speciella behov. Den mångkulturella aspekten har hela tiden stått högt, vilket gjort at de idag har många utövare från olika kulturer.

Glädje, Idrott och Gemenskap är föreningens ledord och genomsyrar både rekryteringen och verksamheten.

Årets ledare

Parasportgalan22_vinnarbilder3_ledare.jpg

Michael Lindgren, Cykel
Ort: Kungsbacka

Michael Lindgren och svensk paracykel kan summera ett fullständigt fantastiskt 2021 – inte minst med dubbla VM-guld och fyra medaljer på Paralympics i Tokyo. 
Genom långsiktiga satsningar har Lindgren coachat sina aktiva till stora framgångar under den senaste säsongen. Att nå så stora framgångar i en idrott som kräver enorma resurser i både tid och ekonomi i lilla landet Sverige är inget annat än en bragd.

Radiosportens pris – Årets Stjärnskott

Parasportgalan22_vinnarbilder8_radiosportens-2.jpg

Louise Jannering, Cykel
Ort: Uppsala

För att ha trampat rakt in i världseliten. En imponerande satsning tillsammans med piloten Anna Svärdström och ett genombrott på Paralympics i Tokyo som resulterade i dubbla bronsmedaljer. Radiosportens pris Årets Stjärnskott 2021 tilldelas tandemcyklisten Louise Jannering.

Årets förebild 

52053669892_f026ca186c_k.jpg

Louise Etzner Jakobsson, Dressyr
Ort: Klintehamn

Louise Etzner Jakobsson har ridit hem mängder av mästerskapsmedaljer men inför Paralympics i Tokyo var uppladdningen allt annat än optimal. Strax innan avfärd togs gipset på hennes brutna ben bort och i tävlingarna var det mästerskapsdebut för hästen Goldstrike B.J. Då visade Louise Etzner Jakobsson världen att har man bara rätt pannben och team bakom sig är medalj möjligt. Genom envishet och metodiskt arbete red hon mot oddsen hem ett mirakulöst paralympiskt silver.

Årets kvinnliga idrottare

Parasportgalan22_vinnarbilder_kvinnliga.jpg

Anna Beck, Cykel
Ort: Kil

Den stenhårda satsningen mot Tokyo resulterade i en fantastiskt framgångsrik säsong för cyklisten Anna Beck. Säsongen inleddes med en första- och andraplats på världscupen i maj, dubbla VM-guld i juni och kröntes med två silvermedaljer på Paralympics i Tokyo. Anna Beck har gång på gång visat prov på en enorm mental styrka och har tagit sig till världstoppen för att stanna.

Årets manlige idrottare

52053670392_c112183903_k.jpg

Philip Jönsson, Sportskytte
Ort: Mariestad

Philip Jönsson stod för en historisk prestation i Tokyo där han tog Sveriges enda guld. Han visade prov på nerver av stål när han satte paralympiskt rekord i 10 meter stående luftgevär och sköt hem guldet med 0,4 poängs marginal. Efter total isolering under pandemin visade Philip Jönsson att varken sjukdomen eller pandemins utmaningar kunde stoppa honom.