Hem / Nyheter från förbundet / Utökat kompetensstöd för parasport

Utökat kompetensstöd för parasport

Den 29-30 maj arrangerades Riksidrottsmötet där ett historiskt beslut om att erbjuda förbund och föreningar kompetensstöd och ekonomiskt stöd för parasport.

Under helgen fattade Riksidrottsmötet ett historiskt, enhälligt beslut att erbjuda förbund och föreningar kompetensstöd och ekonomiskt stöd för parasport. Stödet erbjuds i samverkan mellan Parasport Sverige och Riksidrottsförbundet. Genom en stegvis övergång kommer stödfunktioner placeras där de kommer flest till gagn.

Åsa Llinares Norlin, förbundsordförande för Parasport Sverige och nyvald ledamot i Riksidrottsstyrelsen ser positivt på beslutet:

– Det är ett viktigt steg för att ta parasporten till nästa nivå. För att alla ska få samma möjlighet att utöva idrott behövs resurser och stöd. Vi ser framemot att tillsammans med Riksidrottsförbundet och Dövidrottsförbundet jobba vidare med att ta fram ett mer tydligt kompetensstöd i parasport.  

Ökat kompetensstöd behövs 

Idag bedriver drygt 50 specialidrottsförbund någon form av parasport, eller är på väg att starta upp verksamhet. Ökat kompetensstöd och ekonomiskt stöd ses som ett starkt verktyg för att nå idrottens Strategi 2025.

Nära samarbete mellan Parasport Sverige och Riksidrottsförbundet

Under övergångsarbetet samverkar Parasport Sverige och Riksidrottsförbundet nära, där Parasport Sveriges roll samtidigt förändras.

– Vi ser tydligt att förbundets roll är under utveckling. Hela idrottsrörelsen har ett ansvar att arbeta för jämlik och inkluderande idrottsverksamhet, och det innebär både att vi och andra förbund behöver forma moderna, nyfikna och idrottsnära strukturer. Parasport Sverige har ett stort ansvar, både nu och i framtiden, säger Åsa Llinares Norlin. 

Läs mer om kompetensstödet och ökat ekonomiskt stöd för parasport.