Hem / Nyheter från förbundet / Lyckad orienteringspremiär för personer med synnedsättning

Lyckad orienteringspremiär för personer med synnedsättning

Den första orienteringstävlingen för personer med synnedsättning blev en lyckad sådan.

Lördagen den 19 juni hölls den första orienteringstävlingen för personer med synnedsättning. Tävlingen var en del av det Arvsfondenfinansierade projektet Vägvisaren som drivs av Parasport Örebro län.

Dagen började med två utbildningar – en för personer med synrester och en för personer som är blinda. Deltagarna med synrester fick bland annat lära sig om färger och karttecken. Deltagarna som är blinda fick bland annat lära sig om taktila karttecken.
– Jag tycker att en viktig fördel var att kartorna var hyfsat avskalade. Det skapar bra överblick för den som läser av dem med fingrarna säger deltagaren Fredrik Stockhaus från Västerås.

På eftermiddagen hölls tävlingen i en park i anslutning till Idrottens hus i Örebro. Sju personer deltog.

En utmaning för personer som är blinda är att kunna hålla i kartan, känna de taktila tecknen och samtidigt använda sin käpp för att ta sig fram säkert. Lösningen är en karthållare och under dagen testades och utvärderades olika prototyper. En annan utmaning är att veta åt vilket håll norr är. Här samverkar projektet med Microsoft och deras digitala verktyg Soundscape. Appen, som än så länge finns för Iphone, är gratis att ladda ner.
– Teknik som tolkar världen hjälper oss att förstå vår omvärld bättre. Soundscape från Microsoft Research använder 3D-ljud som låter användaren skapa en mental bild över omgivningen och det är fantastiskt spännande att se den användas för att bredda orienteringssporten till flera, säger Daniel Akenine, nationell teknikchef för Microsoft Sverige.

Projektet ser stora möjligheter för Soundscape, inte bara som riktningshjälp inom idrotten orientering utan framförallt för samhällsnyttan och självständigheten hos målgruppen.
– Jag har hittills bara positiva erfarenheter av appen Soundscape och ser många fördelar utifrån att jag testat den tre gånger, säger Fredrik Stockhaus och fortsätter:
– Exempelvis ledfyrsfunktionen som ger dig en ganska klar bild av hur du förhåller dig till den plats du vill ta dig till och att ledfyren ändrar ljud beroende på om du närmar dig eller avlägsnar dig och att den talar om platser i närheten och upplyser om gatunamn.

På tävlingen orienterade de med lite synrester med hjälp av en vanlig men rejält uppförstorad papperskarta medan de blinda använde sig av en taktil variant. Banorna genomfördes både med och utan hjälp av Soundscape med mycket lyckat resultat.

Sammanfattningsvis blev det en lyckad tävlingspremiär och de treåriga projektet jobbar nu vidare mot sina tre mål: att utveckla idrotten orientering för personer med synnedsättning, att ge elever i skolan möjlighet att klara av orientering på idrottslektionerna i skolan och att öka självständigheten för målgruppen genom att hitta ut och hem på egen hand.

Klicka här för att läsa mer om projekt Vägvisaren.