Hem / Nyheter från förbundet / Hugo Liljebäck – första paraishockeyspelaren på hockeygymnasium

Hugo Liljebäck – första paraishockeyspelaren på hockeygymnasium

Efter sommaren började Hugo Liljebäck på hockeygymnasiet i Vallentuna. Därmed blev han historisk som första paraishockeyspelare att studera på hockeygymnasium.

– Det är skitkul! Jag trodde aldrig att jag skulle få spela i den hallen där jag vuxit upp och kollat på när brorsan spelat, säger han.

Hugo Liljebäck var 8 år när han för första gången kom i kontakt med paraishockeyn. Hugo som på den tiden spelade rullstolsinnebandy befann sig på en turnering när det svenska landslaget i paraishockey tränade i ishallen bredvid. De bjöd in honom att testa.

– Det var hur kul som helst. När jag såg landslagsspelarna och deras fart och teknik ville jag göra likadant. Det var helt otroligt.

Tränar i Nacka och i Vallentuna

För att Hugo skulle kunna fortsätta med paraishockeyn var han tvungen att ta sig från hemmet i Vallentuna till Nacka. I början var de bara ett par spelare på träningarna och även om de blev fler med tiden tränade de endast en gång i veckan, dessutom nästan en timmes bilfärd från hemmet. Men för några år sen startade Hugos pappa Roland ett paraishockeylag i Vallentuna och idag är de tolv spelare i laget. Nu tränar Hugo ett pass i veckan i Nacka och två pass i Vallentuna.

Historisk paraishockeyspelare

I augusti började Hugo på hockeygymnasiet i Vallentuna. Det gör honom historisk som den första svenska paraishockeyspelaren som studerar på hockeygymnasium. Han läser ekonomiprogrammet och kombinerar det med hockeyn – två isträningar och ett fyspass i veckan under skoltid. Att spela tillsammans med skolkamraterna som är stående ishockeyspelare är både utmanade och lärorikt.

– De är hundra gånger snabbare och kan göra grejer som jag inte kan, men jag lär mig mycket. Jag tror att vi alla lär oss av varandra mina tränare, klasskamrater och jag.

Blickar mot USA

Hugo har redan spelat träningsmatcher med landslaget, men han är ung för att delta i officiella turneringar. Men efter nyår blir han fullt ut uttagningsbar och han har högt uppsatta mål.

– Jag vill bli så bra som möjligt och förhoppningsvis kunna leva på hockeyn. Jag vill så småningom flytta till USA där paraishockeyn är mycket större, säger han.Vill du börja spela paraishockey?

Läs mer om paraishockey och hitta din närmaste förening på www.parame.se.

Du kan också läsa mer om idrotten här på parasport.se.