Hem / Nyheter från förbundet / Gävle redo för världens största turnering i elinnebandy

Gävle redo för världens största turnering i elinnebandy

Den 16-18 september skriver Gävle och Sverige historia. Med närmare 200 deltagare fördelade på 22 lag från totalt sex länder kommer World Cup Volt Hockey skriva historia som den största turneringen i elinnebandy någonsin.

Idén om att arrangera World Cup Volt Hockey uppkom redan 2018 men det är först nu som turneringen blir verklighet då coronapandemin har tvingat turneringen att skjutas fram flertalet gånger. Huvudarrangörer för turneringen är föreningen KF Heros, Gävleborgs innebandyförbund och Parasport Gävleborg. Elin Walfridsson, idrottskonsulent på Parasport Gävleborg, är förväntansfull inför turneringen.

–Det är helt fantastiskt att äntligen få genomföra den här turneringen, vi har jobbat så hårt och länge för det här. 

De 22 lagen som kommer delta är fördelade på sex länder, Sverige, Norge, Danmark, Tyskland, Kanada och USA. World Cup Volt Hockey spelas i toppmoderna Gavlehovshallen som inhyser två hallar och bildar fyra planer. Alfahallen där både Champions Cup, SM-final och Svenska Cupens mästare har korats de senaste åren. En arena och stad som är vana arrangörer av idrott och innebandy i högsta klass.

Vill skapa mötesplats

Att evenemanget också ska vara unikt i sitt slag utanför själva spelet är viktigt för organisationen. World Cup Volt Hockey är ett intiativ som främst ska syfta till att stärka utbredningen av sporten och skall skapa mötesplattformar att växa i.

– Vi vill skapa en mötesplats för att utveckla sporten, vi vill ha fler lag, i Gävleborg, Sverige, Norden och världen att möta. Vi vill driva utvecklingen så fler personer får en meningsfull aktiv fritid och att skapa den här mötesplatsen är en del i en långsiktig strategi för att utveckla sporten, säger Christer Ringh, projektledare för World Cup Volt Hockey.

"Alla ska ha rätt att idrotta efter sina förutsättningar"

Turneringen vill visa att idrott kan inkludera så många som möjligt inom fysisk aktivitet och socialt sammanhang. Flera konferenser och möten sker under paraplyet World Cup Volt Hockey. Dels träffas både regionpolitiker, nyckelpersoner inom idrott och tillgänglighet och nationella förbund för att föra dialog om idrott och tillgänglighet.

– Alla ska ha rätt att idrotta efter sina förutsättningar. Det är ett tufft och svårt arbete och kräver stora samarbeten och att man vågar tänka nytt. Genom dessa mötesplatser samlar vi goda krafter som möts för att tillsammans utveckla idrott och organisation för personer med funktionsnedsättningar, säger Elin Walfridsson, som även är projektledare hos Parasport Sverige för inkluderingsprocessen.

>>Läs mer om turneringen här: https://wcvh.se

Fakta om elinnebandy:
Idrotten vänder sig till individer med funktionsnedsättning och rörelsebehov där idrottaren sitter i en anpassad sport permobil med klubba fastmonterad längst fram på sportstolen. En så kallad t-stick. Genom snabba rörelser och taktisk manövrering spelar lagen matcher på sportgolvet, på ett innebandy-liknande vis med anpassade mål och sarger. Oftast möter man varann med tre spelare mot tre och det är en sport som kräver både fysik och strategi. Normalt sett spelar man på liggande låga målburar som är bredare än ett vanligt innebandymål och med lägre ribba.

Sporten som har etablerats i Sverige under tidigt 2000-tal finns i dag på dryga 10 platser i Sverige. Från Malmö i söder till Umeå i norr och inkluderar idag 13 aktiva klubbar. Idrotten har en utbredning i norden, då inom Danmark och Norge där ett dryga femtiotal föreningar finns. Det finns även ett lag i Tyskland, två i Kanada, Ontario och Alabama samt i Boston i USA.

Fakta om World Cup Volt Hockey:
Världens största och första upplaga av World Cup Volt Hockey. Arrangeras den 16-18 september i Gävle på Gavlehovsområdet. För första gången någonsin samlas lag från Sverige, Norge, Danmark, Tyskland, Kanada och USA för att göra tillsammans - världens största elinnebaindyturnering genom tiderna. Totalt inkluderar World Cup Volt Hockey 22 lag och närmare 200 spelare samt ytterligare 100 ledare och ledsagare. Lägg där till ungefär 100 ideella krafter som gör evenemanget möjligt. Då har ni World Cup Volt Hockey i Gävle.