Hem / Nyheter från förbundet / Dags för nya hemsidor – information och erbjudande till föreningar

Dags för nya hemsidor – information och erbjudande till föreningar

Som tidigare har meddelats kommer hemsidor i IdrottOnline/Episerver att läggas ned vid årsskiftet 2022/2023. Nedan följer information, tillsammans med ett erbjudande till Svenska Parasportförbundets medlemsföreningar.

Alla specialidrottsförbund (SF) med tillhörande distriktsförbund (SDF) och föreningar måste byta hemsidor innan årets slut. Detta gäller alltså de förbund och föreningar som idag använder sig av hemsidelösningen i IdrottOnline. Riksidrottsförbundet har informerat om detta och vi på Svenska Parasportförbundet har kontinuerligt uppdaterat om läget i nyhetsbreven till distrikt och föreningar.

Efter informationen från Riksidrottsförbundet tillsatte Svenska Parasportförbundet en hemsidegrupp som undersökt olika lösningar. Gruppen kom fram till att plattformen Sitevision och leverantören Consid passar vårt förbund bäst. Vår uppfattning är att Sitevision är användarvänligt och säkert. Majoriteten av Sveriges kommuner och regioner använder Sitevision och plattformen är väldigt bra i tillgänglighetssynpunkt – vilket är extra viktigt för oss. Vår plan är att distriktens hemsidor fortsatt ska ligga som så kallade arbetsrum under parasport.se. Vi ber att få återkomma angående arbetsprocess och tidsplan.

Information till föreningar

Svenska Parasportförbundet har, likt många andra SF, gjort bedömningen att tidsramen är för snäv för att kunna hjälpa varje enskild medlemsförening att sätta upp ny hemsida och bedömningen är att behoven hos förbund respektive förening ser olika ut. Medlemsföreningar kan dock söka ekonomiska medel för att byta hemsida via återstartsstöd omgång 3.


Vad bör föreningen göra framöver?

 1. Se över behovet
  Vad behöver just er hemsida innehålla? Vilka resurser har ni? Vilken kompetens har ni?

 2. Välja plattform/lösning
  Utifrån föreningens behov väljer ni sedan plattform.

  1. Erbjudande för Sitevision genom leverantören Consid
   Tack vare att Svenska Parasportförbundet har skrivit avtal med leverantören Consid finns också ett erbjudande till våra medlemsföreningar att till ett förmånligt pris bygga sina nya hemsidor i Sitevision. 

   Erbjudandet omfattar ett färdigt baspaket med sidmallar och funktioner, där kostnaden för paketet baseras på antalet medlemmar i föreningen. För en förening med under 500 medlemmar är totalkostnaden (baspaket + licens) 8 900 kr för 2022. Därefter är kostnaden 200 kr/månad. Det är också möjligt för föreningen att köpa till support för 360 kr/månad. Alla priser är inklusive moms.

   För mer information och frågor, kontakta Louise Ohlin på This is a mailto link.

  2. Andra lösningar
   Alla föreningar kanske inte vill eller kan ta erbjudandet från Consid. Då kan vi tipsa om att det finns en rad billiga och även ibland kostnadsfria hemsidelösningar på marknaden. Vi rekommenderar att ni väljer en etablerad aktör så som exempelvis SportAdmin, Laget.se, Svenskalag.se, Wordpress.com, Wordpress.org eller Wix.
 3. Spara ned material som finns på er nuvarande hemsida
  Ni kan spara ner bilder, filer och nyheter från er nuvarande hemsida i IdrottOnline. Observera att ni måste ladda ned det ni vill spara innan den 31 december, efter det försvinner allt material. Läs mer om verktyget för nedladdning.


Administration sker fortsatt i IdrottOnline

Det är bara hemsidelösningen i IdrottOnline som försvinner vid årsskiftet. Övriga funktioner så som medlemshantering, LOK, idrottsmedel, utbildning etc. kommer fortsatt att finnas kvar. Inloggning sker via login.idrottonline.se.


RF/SISU ger stöd i processen

Svenska Parasportförbundet har tyvärr inte möjligheten att erbjuda stöd till varje enskild förening i processen med att byta hemsida. Är er förening i behov av stöd i processen ber vi er att kontakta ert RF-SISU-distrikt.

Sök medel för att byta hemsida

Föreningar som är medlemmar i Svenska Parasportförbundet har möjlighet att ansöka om ekonomiska medel för att byta hemsida. Dessa medel är en del av återstartsstödets omgång 3 och söks via IdrottOnline. Läs mer under Återstarsstöd för föreningar.