Gå till innehåll
Parasport Sverige
Parasport Sverige

Fritidsbanken – frågor och svar

Här hittar du svar på vanliga frågor från ägare till utrustning och från låntagare gällande Fritidsbanken.

Vanliga frågor från utrustningsägare


Vi brukar hyra ut utrustningen till andra organisationer. Kommer vi att kunna fortsätta göra det?
Grunden i Fritidsbankens verksamhet är att gratis låna ut återbrukad sport- och friluftsutrustning till alla för att fler ska få prova på roliga fritidsaktiviteter. Det gäller även parasportutrustning och fritidshjälpmedel. Inga avgifter får tas ut av låntagaren för den utrustning som lånas ut via Fritidsbanken. Ni kan fortfarande hyra ut utrustning genom er egen verksamhet. Det bästa är att föra en dialog med den lokala Fritidsbanken och hitta en lösning som känns bra för alla.

Kan vi få tillbaka utrustningen när vi behöver den?
För de som vill fortsätta att äga utrustningen skriver Fritidsbanken och ägaren av utrustningen alltid ett avtal där nyttjandetiden framkommer. Det finns vid upprättandet av avtalet möjlighet att skriva in individuella lösningar utifrån lokala behov och förutsättningar, t.ex. kring nyttjande av utrustning vid behov. Det finns även möjlighet att säga upp avtalet i förtid.

Vet Fritidsbanken hur utrustning som kräver utbildning ska användas?
Fritidsbankens personal får utbildning om utrustningen och informerar låntagare om hur den ska användas. På vissa Fritidsbanker finns utbildade medåkare.

Kan vi låna utrustning för våra egna aktiviteter?
Ja, alla är välkomna att låna utrustning från Fritidsbanken.


Köper Fritidsbanken utrustning om vi vill sälja den?
Grunden är att utrustning skänks eller lånas ut till Fritidsbanken. I vissa fall kan dock inköp av begagnad parasportutrustning vara aktuellt.

Vad händer om utrustningen blir skadad/förstörs?
All parasportutrustning/fritidshjälpmedel som finns i Fritidsbankens utlåningssystem och har ett värde av 12 000 kr eller mer omfattas av en försäkring. Försäkringen täcker stöld, brand och skador på parasportutrustningen som sker i samband med transport, utlån eller förvaring hos Fritidsbanken. Vid försäkringsfall står Fritidsbanken för självrisken.


Vanliga frågor från låntagare

Kan någon följa med mig när jag ska prova en aktivitet första gången?
Fritidsbanken samarbetar med det lokala föreningslivet. Målsättningen är att kunna hänvisa till någon som kan följa med och ge stöd. I vissa fall kan även Fritidsbankens personal följa med. Undersök också gärna själv om det finns någon aktiv förening på den ort där du bor genom www.parame.se Länk till annan webbplats..

Kan Fritidsbanken stå för medåkare när det behövs?
Det finns Fritidsbanker som har utbildade medåkare, men alla har inte det. Ta kontakt med din lokala Fritidsbank för att höra hur det ser ut där: www.fritidsbanken.se/hitta-din-fritidsbank Länk till annan webbplats..

Har Fritidsbanken prova på-dagar speciellt för parasport?
Ja, det genomförs med jämna mellanrum runt om i landet. Följ Fritidsbanken Sverige eller din lokala fritidsbank på Facebook eller Instagram för att hålla koll.

Hur länge får jag låna utrustningen?
Du får låna den i 14 dagar. Det är möjligt att se om utrustningen finns ledig till utlån i det digitala utlåningssystemet Lagersaldo – Fritidsbanken Länk till annan webbplats..

Kan man önska vilken utrustning Fritidsbanken ska köpa in?
Fritidsbanken har ingen avsatt budget för att köpa in utrustning, verksamheten bygger på återbruk. Vi letar dock parasportutrustning som skulle kunna användas mer och står oanvänd. Om du vet var sådan utrustning finns eller har särskilda önskamål kan du tipsa oss i formuläret för kartläggning Länk till annan webbplats. eller på info@fritidsbanken.se.

Publicerad:

Uppdaterad:

Vill du veta mer?

Elin Ström

Verksamhetsutvecklare