Utbildningar
Här listar vi de utbildningar som Parasport Sverige erbjuder idrottare, ledare, föreningar, idrottsförbund och anläggningsägare. Du kan även klicka dig vidare till utbildningar hos SISU Idrottsutbildarna, på universitet/högskola samt hitta diverse utbildningsmaterial.
Parasport Sveriges utbildningar

Parasportens grunder
Denna utbildning tar på en grundnivå upp vad parasport är för något och förklarar till vem parasporten riktar sig.
För vem: Tränare/ledare, förtroendevalda i förening eller idrottsförbund eller anställda inom idrotten. Inga förkunskaper krävs.
Hur: En utbildningsdag. Vissa tillfällen är digitala, andra är fysiska.
Kontakt: Hör av dig till linda.torege@parasport.se om du har frågor.

Klassificering
I två olika moduler lär du dig både grunder och får fördjupad kunskap om klassificering inom parasporten.
För vem: Idrottsföreningar, idrottsförbund, anläggningsägare och tränare.
Var: Online/på plats.
Hur: Två olika utbildningsdagar.
Kontakt: Hör av dig till lisa.lundell@parasport.se om du har frågor.

Paraidrottares hälsa
I två olika moduler, grund och fortsättning, tittar vi närmare på träningsplanering, idrottsskador, nutrition, rehab etc.
För vem: Idrottsföreningar, idrottsförbund, anläggningsägare och tränare.
Var: Online/på plats.
Hur: Två olika utbildningsdagar.
Kontakt: Hör av dig till lisa.lundell@parasport.se om du har frågor.

Ett gott bemötande
I den här utbildningen får du insikter och kunskaper om hur du kan skapa förutsättningar för ökad inkludering och delaktighet med ett gott bemötande.
För vem: För dig som möter personer med funktionsnedsättning i din roll som ledare eller förtroendevald i en idrottsförening eller på ett idrottförbund.
Hur: Digital eller fysisk utbildning.
Kontakt: Hör av dig till caroline.hammar@parasport.se om du har frågor.

Tillgänglighet på idrottsanläggningar
Utbildningen Tillgänglighet på idrottsanläggningar ger dig kunskap om hur en anläggning kan utformas eller anpassas för att fungera för så många som möjligt utan att exkludera någon.
För vem: För anläggningsägare eller dig som nyttjar en anläggning för idrott.
Hur: Digital eller fysisk utbildning.
Kontakt: Hör av dig till caroline.hammar@parasport.se om du har frågor.
Övriga utbildningar inom parasport
SISU Idrottsutbildarnas utbildningar
SISU idrottsutbildarna har tillsammans med Parasport Sverige tagit fram en gratis och webbaserad utbildning Inkluderande ledarskap för att möta idrottare med funktionsnedsättning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Om du är nyfiken på Grundutbildning för tränare, där det finns en valbar parasportmodul, kan du läsa mer på SISU Idrottsutbildarnas hemsida Länk till annan webbplats. eller kontakta närmaste RF-SISU-distrikt
Länk till annan webbplats..
Högre utbildning
Det är möjligt att kombinera idrott med gymnasie- och universitetsutbildning. Parasport Sverige har samlat information och tips på ett antal utbildningar som kan hjälpa paraidrottare att kombinera studier och träning.
Utbildningsmaterial
Hälsoutmaningen – med tillhörande lärgruppsplan för personer med intellektuell funktionsnedsättning
Hälsoutmaningen fokuserar på kost, rörelse och hälsa. Materialet är särskilt framtaget med med fokus på personer med intellektuell funktionsnedsättning, men går även bra att använda för andra personer som vill röra på sig och skapa goda matvanor. Hälsoutmaningen är en produkt av Parasport Sveriges projekt Tillsammans.
Material för barn och unga med synnedsättning
Barn och unga med synnedsättning har inte alltid tillgång till en inkluderande idrottsundervisning eller till en aktiv fritid. Därför har Parasport Sverige tillsammans med Synskadades Riksförbund, SRF, Riksidrottsförbundet, Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm tagit fram material som vänder sig till olika målgrupper.
Materialen kan användas som inspiration i arbetet med att öka barns och ungas inkludering i skolidrotten och att hitta rörelseglädjen i vardagen.
Publicerad:
Uppdaterad: