Hem / Följa / Nyheter / Information om corona

Information om corona

Läs de senaste nyheterna om corona och idrottsrörelsen på Riksidrottsförbundets webbplats.

Riksidrottsförbundet (RF) svarar även på de vanliga frågorna gällande coronaviruset och idrott på deras FAQ-sida.

Senaste nytt: Maxgräns för publik och utövare tas bort

Vad som gäller från den 29 september 2021:

Regeringen och Folkhäslomyndigheten meddelar att steg 4 i avvecklingen av restriktioner införs från och med 29 september. För idrottsföreningar och förbund innebär det att maxtak för publik och för antal deltagare vid motionslopp och liknande tas bort. Dessutom tas krav på avstånd mellan sittplatser och mellan sällskap bort.

Fortsatt uppmanas alla att vaccinera sig för att undvika att smitta ska öka igen.

Läs mer hos Riksidrottsförbundet.Förbund och föreningar har framför allt två olika begränsningar att ta hänsyn till med anledning av corona:

Pandemilagen

Riksdagen har beslutat om den så kallade pandemilagen som gäller från den 10 januari 2021. Enligt pandemilagen tillåts max åtta deltagare vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, som idrottsevenemang med publik. I lagen finns också särskilda begränsningar för gym, idrottsanläggningar och badhus som är öppna för allmänheten.

Folkhälsomyndighetens allmänna råd

Folkhälsomyndigheten föreskrifter och allmänna råd gäller sedan den 14 december 2020. De allmänna råden tillåter smittsäker träning för alla, om möjligt utomhus.

Den 28 april 2021 beslutade Folkhälsomyndigheten att barn födda 2002 eller senare tillåts delta i enstaka matcher eller tävlingar utomhus.

Är du elitidrottare inom parasporten?

Det finns avsteg från vissa restriktioner när gäller elitidrott, dvs. där idrotten är huvudsysslan för den aktiva eller där så är fallet för huvuddelen av konkurrenterna inom respektive idrott. Läs mer om detta på paralympics.se.

Mer om coronaviruset och covid-19

Folkhälsomyndigheten är regeringens expertmyndighet och har all information om coronaviruset och sjukdomen covid-19 samlad på sin webbplats. Där hittar du senaste uppdateringarna kring riskbedömning och andra åtgärder. Myndigheten har även en nationell informationslinje på telefon om coronaviruset.

Till Folkhälsomyndighetens sidor om coronaviruset

Folkhälsomyndighetens information om covid-19 på olika språk 

Regeringens samlade information om coronaviruset

Utrikesdepartementets reseinformation.

Krisinformation från svenska myndigheter

Om du känner dig sjuk

Vid symtom och misstänkt smitta ska man kontakta 1177 Vårdguiden via telefon. Besök inte någon vårdinrättning – kontakta alltid 1177 Vårdguiden först.

Till 1177 Vårdguidens information och rådgivning

Så kan du minska smittspridningen

  • Tvätta händerna ofta
  • Hosta och nys i armvecket
  • Undvik att röra ögon, näsa och mun
  • Stanna hemma när du är sjuk
  • Använd handsprit

Till Folkhälsomyndighetens sida "Skydda dig själv och andra"