Gå till innehåll
Parasport Sverige
Parasport Sverige

Parasporten inte återhämtad efter pandemin – mer resurser krävs

Förra veckan släppte Riksidrottsförbundet en rapport som visar att barn- och ungdomsidrotten äntligen är starkare än innan pandemin. Men tyvärr är läget fortsatt tufft inom parasporten, som drabbades hårt av pandemin.

Det första året försvann så mycket som 80 procent av alla deltagartillfällen jämfört med året innan (2019). Enligt den senaste mätningen för 2023 går det åt rätt håll, men parasporten ligger fortfarande 32 procent efter i jämförelse med 2019.

– Det är självklart viktigt att det fortsatt går åt rätt håll. Men det går trögare för parasporten att återhämta sig. Vi tappade många ledare och tävlingsmöjligheter försvann. På många ställen har vi fått börja om från början med att etablera verksamheter med ledare som kan ta hand om de aktiva. I det arbetet har återstartsstödet från regeringen betytt oerhört mycket för oss. Därför är det oroande att det riktade stödet för att återbygga parasporten tar slut vid årsskiftet, säger Bo Sköld, generalsekreterare på Parasport Sverige.

Många föreningar stängde ner sina verksamheter helt under pandemin. Återstartsstödet har bidragit till fler ledare och aktiva genom alltifrån prova på-dagar och återuppbyggnad av cuper och tävlingsmöjligheter till ledsagning och transporter till träningar. Det tar längre tid att återbygga parasporten eftersom det finns så många hinder på vägen till idrotten. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

– För att parasporten ska komma tillbaka och bli starkare än innan pandemin krävs resurser. Såväl politiken som näringslivet måste kraftsamla tillsammans med idrottsrörelsen så vi kan ge alla lika villkor till ett aktivt liv, säger Bo Sköld.

Läs Riksidrottsförbundets nyhet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad: 2024-04-15

Senast uppdaterad: 2024-04-15