Gå till innehåll
Parasport Sverige
Parasport Sverige

Inför B-VM: "Det vore roligt att få tvåla till Norge"

Sveriges lagkapten Peter Ojala i kamp med en norsk spelare.

Det svenska landslaget i paraishockey åker till B-VM i Norge för att göra upp om två platser i nästa års A-VM.
– Det kommer att bli tufft, men jag har en bra känsla. Vi siktar helt klart på medalj, säger lagkapten Peter Ojala.

Imorgon drar paraishockeyns B-VM igång i norska Skien. Mästerskapet pågår 15–20 april och Sverige ställs mot Frankrike, Tyskland, Storbritannien, Kazakstan och värdnationen Norge.

Mästerskapet avgörs genom gruppspel, där alla möter alla. De två bästa lagen avancerar till nästa års A-VM, medan laget på sjätte plats flyttas ned till C-gruppen. I fjol slutade Sverige på tredje plats.

– Jag har en bra känsla och vi har riktigt god stämning i truppen, men motståndet är svårbedömt och vi saknar en del spelare på grund av skador. Fördelen med årets VM jämfört med 2023 är att vi har haft en hel säsong att spela ihop och förbereda oss, säger lagkapten Peter Ojala.

Gillar att slå ur underläge

Norge och Tyskland är nykomlingar i B-VM efter att ha degraderats från A-gruppen och de ses som stora favoriter inför mästerskapet.

– Det kommer att bli väldigt tufft mot båda lagen. Det vore roligt att få tvåla till Norge och vi kan rå på dem om vi har en bra dag. De lär vara taggade på hemmaplan, men det kan också vara en belastning. Vi siktar helt klart på medalj.

Det finns fördelar för Sverige att vara ”underdog”, menar lagkaptenen.

– Vi behöver bra motstånd för att hålla vår taktik och vårt spel. När vi möter lag som på pappret är ”sämre” finns det risk att vi blir övermodiga och att vi frångår vår matchplan.

”Tagit stora steg individuellt”

Det svenska laget består av en blandning av rutinerade spelare och spelare med mindre rutin. Robin Dahlstedt och Elliot Szèplaky kommer att göra VM-debut i Skien. På fjolårets B-VM blev debutanten Markus Lopez Sveriges bästa poängplockare. Han hoppas på en favorit i repris i år.

– Formen känns bra. Jag har legat i med träningen och känner att jag tagit stora steg individuellt. Vi är också mer samspelta som lag även om truppen är tunn, säger han.

Peter Nilsson, som utnämndes till VM:s bästa back 2023, hoppas kunna ta hem utmärkelsen i år igen men är samtidigt ödmjuk.

– Fokus ligger på att vinna matcher. Förhoppningarna är höga så länge som vi spelar som vi ska och håller oss till vår gameplan.

Svenska truppen till B-VM 2024


Målvakter
Ulf Nilsson
Dennis Jansson

Backar
Peter Ojala
Peter Nilsson
Hugo Liljebäck

Forwards
Robin Meng
Robin Dahlstedt (debutant)
Markus Lopez
Caroline Persson
Magnus Eklund
Elliot Szèplaky (debutant)
Johan Strandmark

Ledare
Timo Lahtinen, förbundskapten
Jörgen Hägg, assisterade förbundskapten
Allan Kasperi, team manager
Robin Andersson, fysioterapeut
Hampus Nilsson, materialförvaltare

Publicerad: 2024-04-14

Senast uppdaterad: 2024-04-12

Vill du börja spela paraishockey?

Besök ParaMe.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. för att hitta föreningar nära dig.