Gå till innehåll
Visselblåsartjänst
Parasport Sverige
Parasport Sverige

Malmö Open 2024 – en plats för både idrott och möten

Malmö Open 2024 - The European Parasport Event

Imorgon torsdag drar årets upplaga av Malmö Open i gång. Under helgen kommer runt 1200 idrottare från 17 länder att tävla i 13 idrotter. Men den anrika tävlingen bjuder på mer än bara idrott. – För många väger det sociala lika tungt som själva idrotten. Det är riktigt häftigt att se, säger Thomas Jönsson, sportchef på FIFH Malmö.

Malmö Open har arrangerat varje år sen 1977, med undantag för 2021 och 2022 då tävlingarna ställdes in på grund av pandemin. I fjol gjorde Malmö Open comeback och lockade då cirka 1000 deltagare. I år blir man ännu fler.

– Det kommer att bli runt 1200 tävlande. Vår målsättning är att komma tillbaka till runt 1500 tävlande som var standard innan pandemin. Sen vill vi såklart bygga vidare efter det. Vi strävar alltid framåt, säger Thomas Jönsson, sportchef på FIFH Malmö som är huvudarrangör för Malmö Open.

Thomas Jönsson, sportchef FIFH Malmö, i svart jacka, svart keps och glasögon. Han tittar rakt in i kameran.

Thomas Jönsson, sportchef FIFH Malmö.

Besökarna på tävlingarna kommer att bjudas på en bra mix mellan bredd och elit. Rullstolsbiljard och rullstolsbasket är två exempel på idrotter som håller hög internationell klass, och i bordtennisen kommer världsstjärnor som Will Bayley (Storbritannien), Tommy Urhaug (Norge) och Peter Rosenmeier (Danmark) till spel.

– Att se unga nybörjare spela i hagen bredvid en paralympisk guldmedaljör är verkligen en del av charmen med Malmö Open, säger Jönsson.

”Funktionärerna betyder allt”

I år är bänkpress och indoor golf nya idrotter på programmet och i innebandyn har antal lag ökat från 12 till 24. Fotbollsturneringen fungerar också som nationellt spel för de svenska lagen.

– Vi växer och det är roligt. Tyvärr är simning, som är en klassisk idrott på Malmö Open, inte med på programmet. Vi kunde inte hitta någon lokal arrangörsförening, men förhoppningsvis kan simningen göra comeback framöver. Det finns också intresse från utländska framefotbollslag, det kanske blir aktuellt 2025.

Omkring 400 funktionärer arbetar ideellt med arrangemanget.

– De betyder allt för oss. Tävlingarna är inte genomförbara utan dem. En stor del av funktionärerna kommer tillbaka år efter år och de som är här för första gången hjälper till att ”normalisera” parasporten genom att lära känna målgruppen och sprida sina erfarenheter och lärdomar vidare till vänner och familj.

Mötesplatsen Malmö Open

FIFH Malmö har länge arbetat för att Malmö Open ska vara mer än idrott. Det ska vara en plats där personer med olika bakgrund, förutsättningar och nationaliteter möts och diskuterar bland annat samhälle och kultur.

I år kommer representanter från den tyska staden Kiel och den danska staden Vejle för att se, lära och inspireras av evenemanget, och Parasport Sverige bjuder in till träff för specialidrottsförbund samt till seminariet Para Talks Länk till annan webbplats., där experter och paralympier diskuterar sömn och återhämtning.

Fotoutställningen ”Ungas framtidstro Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.” kommer att hållas på Malmö isstadion och för andra året i rad arrangeras aktivitetstorget i Baltiska hallen. Där kan besökarna prova olika idrotter och träffa organisationer som arbetar med barn och ungdomar med funktionsnedsättning, så som RBU, Bris och olika idrottsförbund.

– Aktivitetstorget ligger mitt på stadionområdet, vägg i vägg med bland annat rullstolsbasketen och innebandyn. Det är perfekt för besökarna, säger Thomas Jönsson.

Fakta om evenemanget

Publicerad: 2024-02-07

Senast uppdaterad: 2024-02-07