Gå till innehåll
Visselblåsartjänst
Parasport Sverige
Parasport Sverige

ParaHacks tipsar på TikTok

Montage: Skärmavbilder från olika klipp på ParaHacks lagda i ett kollage mot en svart bakgrund med blå och rosa ränder.

Parasport Sverige har under det senaste året drivit projektet ParaHacks. Projektet har hittills skapat nästan 50 korta klipp på TikTok, med tips och knep för parasportare.

Genom att publicera korta klipp på sociala medie-plattformen TikTok testas en ny väg för att inspirera, och nå ut bredare, med Parasport Sveriges verksamhet. Projektet, som är finansierat med stöd från Radiohjälpen, drivs av Parasport Sverige-medarbetaren och dressyrryttaren Felicia Grimmenhag.

Utgår från begreppet "life hacks"

Namnet ParaHacks har en utgångspunkt i den engelska termen lifehacks. Enligt Institutet för språk och folkminnen är definitionen av ordet lifehack följande: "Ett lifehack är ett enkelt tips eller knep som ger ett oväntat användningsområde för en pryl eller en funktion, och som förenklar vardagen. Från början var det en dataterm."

ParaHacks är alltså tips och knep för att förenkla vardagen och livet för paraidrottare.

Tipsen kan variera alltifrån hur man tejpar sina händer som rullstolsrugbyspelare, till hur man kan använda gummiband när man rider. TikTok-kontot vill hitta och använda sig av all den kunskap som finns ute bland aktiva och ledare för att föra vidare till nya aktiva, men också föräldrar och andra ledare.

– Vissa filmer letar sig till en bredare publik än andra och framför allt märker man att de lite mer generella tipsen har en större genomslagskraft och får mer feedback eftersom även andra aktiva utanför parasporten kan använda sig av, eller inspireras av, tipsen. Det har även väckt en nyfikenhet hos vissa tror jag, speciellt kring att se vilka möjligheter som finns, säger projektledare Felicia Grimmenhag.

Varför just TikTok?

– Det är på TikTok många unga är idag. Det som även kan vara till fördel med just den här sociala medie-plattformen är att algoritmen fungerar lite annorlunda än till exempel Instagram. TikTok hittar personer som genom interaktionen med filmer på plattformen visat intresse för till exempel parasport eller rullstolar tidigare. Fördelen är att personer inte behöver följa kontot för att innehållet ska dyka upp i deras flöden, berättar Felicia Grimmenhag.

Klipp som engagerar

I flera filmer syns kända paraidrottare, bland andra Louise Jannering, Arnt-Christian Furuberg och Niclas Rodhborn. Många klipp har skapat engagemang, dels i form av hejarop, men också konkreta frågor om tipset i filmen faktiskt fungerar.

– Där har jag kunnat uppmuntra eller informera kring vilka möjligheter som finns utifrån den information jag fått, säger Felicia Grimmenhag.

TikTok-satsningen pågår till och med våren 2024.

Om TikTok-kontot @ParasportHacks Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Antal klipp på TikTok: Snart 50
Totalt antal gilla-markeringar: 23 000
Mest sedda videon: Snart 80 000 visningar
Följare: 46% är 18–24 år, 30% är 25–30 år

Publicerad: 2023-11-28

Senast uppdaterad: 2024-02-28