Gå till innehåll
Visselblåsartjänst
Parasport Sverige
Parasport Sverige

Stort intresse när goalball-SM avgjordes

Flera spelare jublar. I bakgrunden ses publiken applådera.

Foto: Fredrik Aremyr

Den gångna helgen spelades SM i goalball 2023 i Göteborg. Genom lokal marknadsföring och livestreaming av matcherna tog mästerskapet flera steg framåt. – Det blev väldigt lyckat, säger Arvid Ryberg, arrangörsansvarig och tränare för FSBU Göteborg.

Det var fullsatt i Pjäshallen i Kviberg, Göteborg, när SM-finalen spelades på söndagseftermiddagen. Många tittare följde också matchen genom livestreaming, precis som vid de tidigare matcherna i mästerskapet.

– Rent uppmärksamhetsmässigt blev det här mästerskapet en stor framgång, säger Arvid Ryberg, arrangörsansvarig och tränare för FSBU Göteborg.

Efter lördagens gruppspel, där alla lag mötte varandra, stod det klart att just FSBU Göteborg vann gruppen efter två vinster och en förlust. Laget ställdes därmed mot fjärdeplacerade Umeå Parasportförening i söndagens första semifinal. I den andra semifinalen möttes FIFH Malmö och Hammarby IF.

Precis som i gruppspelet besegrade FSBU Göteborg motståndarna från Umeå, segersiffrorna skrevs till 16-10. Även Hammarby repriserade vinsten mot FIFH Malmö i gruppspelet genom att vinna semifinalen med 10-4.

Historiskt guld

Finalen blev som väntat jämn. Hammarby drog till sist det längsta strået, vann matchen med 6-4, och tog sitt första SM-guld i historien.

– Det känns helt fantastiskt! Vi började turneringen lite knackigt men vi spelade ihop oss. Vi litar på varandra, hittar varandra på planen och gör fantastiska prestationer både offensivt och defensivt, säger Hammarbys Rebekah Krebs som vann skytteligan, delat med Gustav Koch Rasmussen och Felix Rosvall.

FSBU Göteborgs tränare Arvid Ryberg var besviken efter finalförlusten.

– Det känns tomt. Vi ville vinna här på hemmaplan, det har varit målsättningen hela tiden. Samtidigt får vi försöka att se det positiva. Vi har varit i SM-final två år i rad och i år vann vi gruppspelet vilket vi inte har gjort innan. Detta trots att vi tappade två spelare strax inpå mästerskapet.

Bronsmatchen mellan FIFH Malmö och Umeå Parasportföreningen slutade 13-5.

Vi säger stort grattis Hammarby IF till det historiska guldet!

Resultat goalball-SM 2023


Gruppspel

FIFH Malmö - Umeå Parasportförening 14-4
FSBU Göteborg - Hammarby IF Goalball 11-4
Hammarby IF Goalball - FIFH Malmö 10-6
Umeå Parasportförening - FSBU Göteborg 2-12
Umeå Parasportförening - Hammarby IF Goalball 1-11
FSBU Göteborg - FIFH Malmö 4-9

Slutspel

Semifinal 1: FSBU Göteborg - Umeå Parasportförening 16-10
Semifinal 2: Hammarby IF Goalball - FIFH Malmö 10-4

Bronsmatch: FIFH Malmö - Umeå Parasportförening 13-5
Final: FSBU Göteborg - Hammarby IF Goalball 4-6

Vill du börja spela goalball?

Hitta din närmaste förening på ParaMe.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.!

Publicerad: 2023-11-20

Senast uppdaterad: 2023-11-20