Gå till innehåll
Visselblåsartjänst
Parasport Sverige
Parasport Sverige

World Cup Volt Hockey – "världens bästa mötesplats"

Med närmare 200 spelare och ledare från fem nationer fördelade på 24 lag är World Cup Volt Hockey världens största turnering inom elinnebandy. Det är en turnering som sätter avtryck, inte bara på plan utan även utanför. – Vi vill samtidigt vara världens bästa mötesplats för folkhälsa, idrott och tillgänglighet, säger Johanna Mårtensson, delprojektledare för Elinnebady är livet.


Bild: Karl Nilsson /Parasport Sverige

Efter den succéartade världspremiären förra året var det återigen dags för världens största el-innebandyturneringen World Cup Volt Hockey att avgöras i Gavlehallen i Gävle. Deltagare från Sverige, Norge, Danmark, Kanada och USA fanns representerade på plats.

De 24 lag som är representerade delas in i fyra divisioner som samtliga bjuder på fantastisk elinnebandy. IFAH Stockholm gick segrande ur Elitklassen efter 7-1 mot IFIFH Malmö i finalen. I Majorklassen blev det en silvermedalj för Umeå Wolf. En av lagets mest rutinerade spelare är Nova Winther som summerar mästerskapet såhär:

– Helgen har varit både rolig och givande på många olika sätt. Att få träffa och möta andra spelare i världens största mästerskap i elinnebandy känns stort. Man lär känna deltagare från hela världen och man knyter vänskaper även utanför planen. När matchen är igång är det fullt fokus och det är tuff konkurrens om bollen, men trots detta är vi ändå som en stor elinnebandy familj, säger Nova Winther, Umeå Wolf.

 

Vill göra skillnad

Förutom själva mästerskapet är World Cup Volt Hockey ett viktigt steg i en långsiktig strategi där man vill sätta möjligheten till idrottande för personer med funktionsnedsättning i fokus

– Vi behöver göra skillnad och skapa förutsättningar för en meningsfull aktiv fritid. Alla ska ha rätt att idrotta efter sina förutsättningar. Evenemanget blir en samlingspunkt för strategin som äger rum varje år, året runt. säger Elin Walfridsson, Parasport Gävleborg som är en av flera arrangörer av helgen.

I samband med turneringen anordnades även en konferens där företrädare för kommun, region, idrottsrörelse och andra samhällsaktörer bjöds in. Syftet med konferensen är att ge en aktuell lägesbild och fördjupad kunskap i frågor där individens möjligheter till idrott och rörelseglädje står i centrum.

– Vi vill skapa världens bästa mötesplats för parasport- och tillgänglighetsfrågor. Jag tycker att det är ett fantastiskt initiativ att kombinera en stor tävling med en konferens för det gör verkligen att det blir så handfast vad de här handlar om. Det som är viktigt just nu inom parasporten är just inkluderingen, att alla ska få möjlighet att utöva sin idrott i den förening man vill och den idrott man vill, säger Svenska Parasportförbundets ordförande Åsa Llinares Norlin.

Läs mer om World Cup Volt Hockey Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

Publicerad: 2023-09-17

Senast uppdaterad: 2023-09-18