Hem / Kontakt / Lediga jobb / Generalsekreterare till Parasport Sverige

Parasport Sverige söker generalsekreterare

Vill du leda Sveriges viktigaste idrottsförbund? Nu finns möjligheten att vara med och forma framtiden för alla idrottare med funktionsnedsättning. Är du dessutom en trygg och tydlig ledare med stor drivkraft och förmåga att bygga goda relationer? Då kanske du är vår nya generalsekreterare!

I rollen som generalsekreterare har du det yttersta ansvaret att leda och utveckla Parasport Sveriges verksamhet på uppdrag av styrelsen. Organisationen har fyra olika roller, att vara:

 • Svenska Parasportförbundet – ett av 72 förbund inom Riksidrottsförbundet
 • Sveriges Paralympiska Kommitté
 • Special Olympics Sverige
 • En hub inom idrotten vad gäller kompetens i frågor kring idrott och funktionsnedsättningar

Uppdraget som generalsekreterare innebär fyra prioriterade områden:

 • Inkluderingen av Parasport Sveriges idrotter till respektive specialidrottsförbund (SF) detta görs i nära samarbete med övriga SF inom Riksidrottsförbundet (RF) för att vidareutveckla Parasport Sveriges roll i framtiden.
 • Kompetensstöd gällande Parasport till andra SF, ett arbete som görs i samarbete med RF.
 • Elitstöd 2030 – ett uppdrag från idrottsrörelsen till RF, Sveriges Olympiska Kommitté och Sveriges Paralympiska Kommitté
 • Strategiarbete inför de Paralympiska spelen

Bredden i de fyra områdena gör din roll som generalsekreterare omväxlande till sin karaktär med stor individuell påverkansgrad i hur uppdraget bör uppfyllas. 

Du har många kontaktytor; från enskilda personer ur medlemsrörelsen till politiker, experter och elitidrottare och du arbetar även internationellt för Sveriges Paralympiska Kommitté. Internt leder du ett engagerat och kunnigt team genom din ledningsgrupp. Kansliet består av cirka 30 medarbetare.

Exempel på arbetsuppgifter:

 • Operativt och strategiskt leda och kontinuerligt utveckla kansliet och dess arbetsformer direkt eller genom ledningsgruppen för att nå uppsatta mål. Coacha medarbetare i det dagliga arbetet med bibehållet fokus på långsiktighet.
 • Skapa goda förutsättningar för styrelsen att agera än mer strategiskt genom relevant rapportering och analys, bereda ärenden samt vara föredragande inför denna. Vara en välfungerande länk mellan kansliet och styrelsen och vice versa.
 • Aktivt representera och påverka i internationella och nordiska kommittéer samt vid externa kontakter med organisationer, myndigheter och politiker eller andra beslutsfattare på olika nivåer. Agera talesperson i media/andra sammanhang vid behov.
 • Delta och/eller leda olika kommittéer/arbetsgrupper i samverkansmodell med intressenter inom RF i den pågående inkluderingsresan samt andra sammanhang. Ge stöd till förbundets organisation genom att samordna och samverka med distrikt, kommittéer och ideell personal.

Vi söker dig som i ditt ledarskap är lyhörd och har lätt för att skapa förtroende och relationer, är organiserad och strategisk med en målmedvetenhet och naturlig drivkraft kombinerat med tålamod. Du är trygg och tydlig i din ledarroll och har en genomslagskraft i din kommunikation. Vidare kan du leda med målbilder och visioner, coacha i det dagliga när det behövs samt vara beslutsför för att leda verksamheten framåt på ett inspirerande vis.

Krav:

 • Erfarenhet av det yttersta ansvaret för en verksamhet, företrädesvis inom en medlemsrörelse i civilsamhället
 • Erfarenhet av förändringsarbete – att förflytta samt förbättra, prioritera på kort men framförallt lång sikt ur ett strategiskt perspektiv
 • Vana att hantera stor komplexitet i frågeställningar samt god förståelse för påverkansarbete i miljöer med många intressenter
 • Ett uttalat samhällsengagemang och idrottsintresse med vilja att i ett större sammanhang aktivt påverka och samverka med andra intressenter för att utveckla och nå målbilder och planer
 • Trygg i rollen som talesperson
 • Relevant eftergymnasial utbildning
 • Mycket god förmåga att uttrycka dig på engelska i tal och skrift

Övrigt: Rollen innebär resor i form av representation och relationskapande vid olika sammanhang samt förberedelser och närvaro vid exempelvis mästerskap.

Intresserad?

I den här rekryteringen samarbetar Parasport Sverige med Alumni.

Ansök här senast 2021-11-07

Facklig representant: Linda Torége, 070 373 39 11, This is a mailto link
Arbetsmiljöombud: Carina Forslund, 08-699 62 59, This is a mailto link 


Om Parasport Sverige

Svenska Parasportförbundet och Sveriges Paralympiska Kommitté, kallad Parasport Sverige, är ett av 72 specialidrottsförbund (SF) inom Riksidrottsförbundet. Parasport Sverige organiserar idrott för personer med rörelse- och synnedsättning samt för personer med intellektuella funktionsnedsättningar inom 13 olika idrotter. Parasport Sverige omsätter 64,6 MSEK (2020). Förbundet har cirka 37 000 medlemmar organiserade i cirka 500 föreningar fördelade inom 21 distrikt. Läs mer på www.parasport.se eller se en övergripande presentation.