Hoppa till sidans innehåll

Klassificering/licenser


För att säkerställa att konkurrensen är rättvis och jämn, har alla paralympiska sporter ett system som säkerställer att segraren bestäms av skicklighet, styrka, uthållighet, taktisk förmåga och mentalt fokus, samma faktorer som står för framgång hos idrottare utan funktionsnedsättning.

Denna process kallas klassificering och syftet är att minimera påverkan av funktionsnedsättningen på aktivitetens resultat (idrotten). Att ha en funktionsnedsättning är således inte tillräckligt. Påverkan på sporten måste bevisas, och i varje paralympisk idrott kallas kriterierna för gruppering av idrottare med den grad av aktivitetsbegränsning som härrör från funktionsnedsättningen "Sport Classes".

Via klassificeringen bestäms vilka idrottare som är berättigade att tävla i en sport och hur idrottare är grupperade för tävling. Detta, i viss utsträckning, liknar gruppering av idrottare efter ålder, kön eller vikt. Klassificeringen är sportspecifik eftersom en funktionsnedsättning påverkar förmågan olika i olika idrotter. Som en konsekvens av detta kan en idrottare uppfylla kriterierna i en idrott, men kanske inte uppfyller kriterierna i en annan idrott.

I Sverige så finns det ett nationellt klassningssystem som ser ut som följer:

R 1-4
Rörelsehinder, stående åkare.

R 5 
Rörelsehinder, Sit-ski.

S 1 
Synskada, total blindhet.

S 2 
Synskada, synsvaghet.

U 
Intellektuell funktionsnedsättning.

För att kunna tävla nationellt så krävs att man har en giltig nationell licens samt är klassificerad. För att kunna bli klassificerad krävs att man skickar in ett medicinskt kort samt att man tillhör en förening som är ansluten till Svenska Parasportförbundet. Utifrån detta så får man då en nationell licens samt blir klassificerad in i en av klasserna. För att tävla internationellt så krävs en internationell licens vilket man får genom att göra en klassning även internationellt. Detta sker via landslagsverksamheten och då är klassningssystemet mer omfattande med fler klasser.

 

Uppdaterad: 30 MAJ 2018 15:22 Skribent: Linda Andersson
E-post: This is a mailto link

Sponsorer

Huvudsponsorer

folksam

Sponsorer

Jyskatg

Officiella leverantörer

Andra kanaler

Facebook ch-twitter
Youtube Instagram

Postadress:
Svenska Parasportförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link