Hoppa till sidans innehåll

Om längdskidor/skidskytte


Längdskidor är en idrott som innebär skidåkning i preparerade spår genom varierande terräng. Längdskidåkningen är en populär idrott som man kan både tävla i eller bara utföra för välbefinnandets skull. Det är ett utmärkt verktyg för träning där man ofta upplever en stor frihet och stort inslag av naturupplevelser. Skidskytte däremot är framförallt en tävlingsform och är en utveckling av längdskidåkningen där man förutom att åka skidor även utför skjutmoment under skidåkningen.

Längdskidor/skidskytte är en idrott för personer med rörelsenedsättning, synnedsättning och intellektuell funktionsnedsätting. Aktiva med förlamningsskada tävlar sittande (sitski) och synskadade åker med ledsagare.

I skidskytte använder idrottare med synskada ett elektroniskt gevär, dvs en ljudsignal som varierar i frekvens beroende på hur nära mitten man siktar. Stående och sittande åkare skjuter med luftgevär. Åkare med intellektuell funktionsnedsättning tävlar inte i skidskytte. Längdskidor/skidskytte är en paralympisk idrott.

 

Uppdaterad: 30 MAJ 2018 15:22 Skribent: Linda Andersson
E-post: This is a mailto link

Sponsorer

Huvudsponsorer

folksam

Sponsorer

Jyskatg

Officiella leverantörer

Andra kanaler

Facebook ch-twitter
Youtube Instagram

Postadress:
Svenska Parasportförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link