Hoppa till sidans innehåll

Utrustning


Här finner du information om vilken utrustning du behöver:

Skidor

Skidor kan du köpa i en sportbutik, se till att skidorna är väl anpassade från dig att de har rätt spann. Detta gör du enklast i en sportbutik där de testar ut skidorna åt dig så att de är anpassade efter den vikt och längd. Klassiska skidor är ungefär 25-30 cm längre än åkarens kroppslängd. Skejtskidor är däremot något kortare än den klassiska skidan detta för att bättre kunna manövrera skidan. De är oftast även lite hårdare och mindre böjd topp än en klassisk skida. För dig som åker sit-ski så har du likadana skidor som stående åkare men det kan vara olika om man vill ha en klassisk skida eller en skejtskida. Ibland kan det vara enklare att börja med en skejtskida då den är något kortare och lite enklare att manövrera än en klassisk skida. För vissa andra passar det bättre med en klassisk stakskida som har en något annorlunda spannkurva och passar bättre för sittande.

Stavar

Det är viktigt att du har stavar anpassade utifrån din kroppslängd dessa köper du enklast i sportbutiken där du kan prova ut handremmen så att den sitter skönt. Nedan ser du en tabell på hur långa stavar du ska ha. Tabellen gäller för stående åkare. För sittande åkare tar du den längd det är från marken till ditt nyckelben då du sitter i sit-skin.

 

 

Sit-ski

Vissa aktiva med fysisk funktionsnedsättning tävlar i en sittande position genom att använda en sit-ski. En sit-ski kan beskrivas som en enklare stol eller pall som fästs i skidorna. Sedan spänner åkaren fast sig med spännen i sit-skin. En sit-ski kan se olika ut beroende vilken funktionsnedsättning som åkaren har. Åkaren kan sitta på knä, med knäna upp mot bröstet eller med benen rakt fram. De som åker sit-ski stakar enbart då de två skidorna är låsta i sit-skin. Det som är lite svårt är att veta vilken sittposition man behöver, därför brukar det vara bra att komma på något läger eller prova-på-dag där man får hjälp med att testa ut vad som passar bäst för just dig. För att testa så finns det även några sit-skis som vi lånar ut för att prova på.

Kontakta:

Fredrik Andersson

0702530424

This is a mailto link

 

Skidskytte

Aktiva med synnedsättning skjuter med elektroniska vapen som man siktar med genom att lyssna till en ton. Desto närmare geväret siktar mot mitten av pricken desto högre blir tonen. När geväret rör sig så förändras tonen ju längre från mitten man kommer. Detta gör det möjligt för skytten att hitta precis centrum av pricken.

Aktiva som åker stående eller sittande skjuter med luftgevär mot tavlor på 10 m avstånd. En annan skillnad i Paraskidskytte förutom att man använder andra gevär är att man inte åker med geväret på ryggen utan den är kvar på skjutvallen under hela tävlingen samt att man enbart skjuter liggande.

Kontakta din närmaste skidskytteförening för hjälp med införskaffande av gevär.

 

Uppdaterad: 07 SEP 2018 20:13 Skribent: Linda Andersson
E-post: This is a mailto link

Sponsorer

Huvudsponsorer

folksam

Sponsorer

Jyskatg

Officiella leverantörer

Andra kanaler

Facebook ch-twitter
Youtube Instagram

Postadress:
Svenska Parasportförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link