Hoppa till sidans innehåll

Historik


Rullstolsrugby uppfanns 1977 i Winnipeg, Kanada av en grupp tetraplegiska idrottare som letade efter ett alternativ till rullstolsbasket. De ville ha en sport som också skulle tillåta spelare med nedsatt arm och handfunktion att kunna delta. Sporten de skapade, ursprungligen kallad ”Murderball”, är nu känd som Rullstolsrugby.

Sporten dök först upp utanför Kanada 1979, vid en uppvisningsmatch i Minnesota. Det första laget i USA bildades 1981, och den första internationella turneringen, som samlade lag från USA och Kanada, hölls 1982. Under hela 1980-talet ägde andra lokala och nationella turneringar rum i olika länder. Den första internationella turneringen med ett lag utanför Nordamerika hölls 1989 i Toronto, Kanada. Med lag från Kanada, Storbritannien och USA var detta ett genombrott för att utveckla internationella tävlingar och samarbete. Detta fick sporten att få en snabb tillväxt och popularitet internationellt.

1990 var rullstolsrugbyn med på World Wheelchair Games som en uppvisningsmatch och gav sporten en snabb tillväxt och popularitet internationellt.

1993, med 15 aktivt deltagande länder, blev rullstolsrugbyn erkänd som en officiell parasport och internationella rullstolsrugby förbundet (IWRF) bildades. Samma år deltog sju länder i Stoke Manderville International World Wheelchair Games.

Sverige startade upp rugbyverksamheten 1993 och till en början använde utövarna sina vanliga rullstolar när de spelade!

På kort tid startades fyra klubblag (två i Stockholm, ett i Göteborg och ett i Skåne). Inom några år hade ytterligare tre klubbar etablerats i Linköping, Värmland och Norrland. Totalt var det som mest ca 75 licensierade spelare. På den första utlandsturneringen i Stoke Manderville sommaren 1993 lärde vi oss massor om spelet och inte minst hur viktigt det är att ha bra utrustning och en skräddarsydd stol. Utvecklingen av sporten i Sverige gick i raketfart och det anordnades en SM-serie och andra olika turneringar. Inte minst ETAC Epiphany Event i Ängelholm som etablerades snabbt som en europeisk turnering.

År 1994 erkändes rullstolsrugbyn officiellt av Internationella paralympiska kommittén (IPC) som en paralympisk sport. Det första VM:et i rullstolsrugby hölls följande år i Nottwil, Schweiz med åtta tävlande lag.

1995 arrangerade Sverige det första EM:et i Göteborg.

1996 var rullstolsrugbyn med som en uppvisningsmatch i Atlanta Paralympic Games med 6 tävlande länder, däribland Sverige.

1998 var Toronto, Kanada värd för det andra IWRF-mästerskapet i rullstolsrugby, och 12 länder deltog totalt.

Rullstolsrugbyn blev erkänd som en fullvärdig medaljsport första gången på dom Paralympiska spelen 2000 i Sydney, Australien. Den har sedan dess varit med vid alla paralympiska spel med undantag för Tokyo 2020 pga. pandemin som olyckligtvis utbröt. VM och Paralympics hålls vart 4:e år och mellan dessa, dvs vartannat år är det zonmästerskap (EM).

Det finns mer än 40 länder som aktivt deltar i sporten, eller som är i utvecklingsfasen med sin sport inom sin nation. IWRF omfattar tre zoner: Amerika, med 7 aktiva länder; Europa, med 16 aktiva länder; och Asien-Oceanien, med 8 aktiva länder.

Uppdaterad: 25 FEB 2018 20:17 Skribent: Lars Varnerud
E-post: Adressen Gömd

Sponsorer

Huvudsponsorer

folksam
ATG

Sponsorer

adressandring
Jysk
SKF

Officiella leverantörer

Scandichemma
GrandTravelGroup

Andra kanaler

Facebook ch-twitter
Youtube Instagram

Postadress:
Svenska Parasportförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link