Hoppa till sidans innehåll

Om judo


Judons historia

Judon utvecklades i Japan på 1880-talet. Dess rötter är mycket äldre än så, den bygger på ju-jitsu, men har ett annat mål för ögonen. Professor Jigoro Kano systematiserade sitt kunnande från olika ju-jitsuskolor, till en metod för att "...utveckla kropp och sinne till det yttersta och därigenom vara samhället till nytta".

Jigoro Kano var ingen stor man fysiskt, men han hade ett stort mål när han skapade judo. Inspererad, bland annat, av den framväxande idrottsrörelsen i Europa, ville han skapa något mer än en stridsteknik och till och med mer än en idrott - man skulle kunna kalla det en livsfilosofi: Ett sätt att genom fysiska övningar fostra sig till en nyttig samhällsmedborgare. Denna lite "högtflygande" tanke "syns" faktiskt i namnet: Ju betyder ungefär "mjuk-smidig" och jutsu (som i stridskonsten) "teknik", medan do betyder "väg".

Man brukar datera judons födelse till 1882, när Kano grundade Kodokan ("Platsen där man lär sig vägen") för att lära ut judo, som därmed fick en egen identitet.

I samband med OS i Sockholm 1912 är Jigoro Kano med i egenskap av överledare för den Japanska truppen i Stockholm.

Den 4 maj 1938 avlider Jigoro Kano på väg hem från USA efter en lunginflamation. Samma år bildar Mikinosuke Kawaishi tillsammans med Moshe Feldenkrains som är känd för speciella rörelseövningar för handikappade, Judo Club de France i Paris.

I Sverige börjar judoverksamheten i Göteborg 1955 i och med att Judoklubben Hie Gou startar.

Judo är en idrott för alla personer, och den passar dig med eller utan rörelsehinder, synskada eller intellektuell funktionsnedsättning. Judo för idrottare med synskada är en paralympisk idrott sedan 1988.

Judo som parasport

Som parasport i Sverige började judon utvecklas i mitten av 1970-talet, med träning för personer med synnedsättning, på Tomtebodasskolan. Något år senare startade grupper för personer med röreslsehinder i Farsta respektive på Östermalm (båda i Stockholmstrakten). Idag tränar personer med funktionsnedsättningar judo över hela landet. Träningen sker på judoklubbarna såväl integrerat i övriga grupper som i egna grupper.

När personer med synnedsättning tävlar hjälper kantdomarna de tävlande från mattkanten fram till mattdomaren. Efter hälsningen och när de tävlande har tagit grepp startar mattdomaren matchen. För övrigt är det inga andra regler som gäller.

För personer med rörelsehinder eller intellektuell funktionsnedsättning sker en anpassning bl.a. , innebär det att beroende på förmåga tävlar de aktiva antingen stående eller på mattan. 

Om du är intresserad av att börja med judo, ta i första hand kontakt med distriktet där du bor.

Kontakt på förbundet: Niclas Grön

Uppdaterad: 16 JUN 2016 08:40 Skribent: David Bäckbom
Epost: This is a mailto link

Sponsorer

Huvudsponsorer

folksam
ica
ATG

Sponsorer

adressandring
Jysk
KONE_webb
SKF

Officiella leverantörer

Scandichemma
GrandTravelGroup

Andra kanaler

Facebook ch-twitter
Youtube Instagram

Postadress:
Svenska Parasportförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link