Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Frågor och svar


Vad är judo?

Vad är Judo?

Judo är en kampsport och har sitt ursprung från jujutsun. När Jigoro Kano sammanställde olika jujutsu-skolors tekniker till ett gemensamt system, tog han bort farliga tekniker för att skapa en ofarlig sport lämplig som fysisk fostran.

Även efter Jigoro Kanos död har judon fortsatt att utvecklas genom varianter i utförande eller helt nya tekniker. Vissa farliga moment är numera förbjudna i tävling men kan fortfarande tränas med en samarbetande partner som ren teknikuppvisning.

Judo blev en olympisk sport vid sommar OS 1964 i Tokyo, men bara för män. Vid sommar OS 1988 i Seoul i Korea tävlade damerna för första gången. Judo för synskadade blir en paralympisk sport 1988 i samband med Paralympic i Seoul i Korea, dock bara för män. Det är också första gången som det heter Paralympic Games. Från Sverige deltog Kenneth Henningsson, som tog Brons i - 86 kg. 2004 vid Paralympic i Aten i Grekland, tävlade damerna för första gången.

Visa svar


Dölj svar


Vad betyder Judo?

Den vanligaste översättningen är "Den mjuka vägen" men det är mera riktigt att säga "Den följsamma vägen".

Visa svar


Dölj svar


Varför är alla ord på japanska inom Judon?

Eftersom judon kommer från Japan, har man fortsatt att använda de japanska orden på tekniker och allt annat som har med judon att göra. När man väl har lärt sig orden så upptäcker man hur praktiskt det är när man är utomlands, efter som alla förstår vad som menas.

Visa svar


Dölj svar


Vilka bältesfärger finns det?

I Sverige använder vi oss av följande färger på bältena för kyu-graderna (elev grad). Färgen talar om visar dels hur länge eleven har tränat och elevens tekniska kunskap. Det finns också klubbar som har halv grader dvs. man sätter ett band med nästa grads färg längs ner på bältet. Kyu grader delas ut på klubbnivå av behörig tränare.
Vitt     6 kyu
Gult     6 kyu
Orange     6 kyu
Grönt     6 kyu
Blått     6 kyu
Brunt     6 kyu

Dan grader delas av en riksgraderingskommitté. De olika dan graderna har olika färger, enligt följande:

1 dan Shodan svart bälte

2 dan Nidan svart bälte

3 dan Sandan svart bälte

4 dan Yondan svart bälte

5 dan Godan svart bälte

6 - 8 dan svart bälte men bäraren kan också välja att använda ett bälte med omväxlande röda och vita fält.

6 dan Rokudan

7 dan Nanadan

8 dan Hachidan

9 - 10 Dan svart bälte men bäraren kan också välja att använda ett helrött bälte.

9 dan Kudan

10 dan Jūdan

Både de röd-vita och de helröda bältena används oftast som ceremonibälten eller då bäraren är aktiv som tränare.

Det är inte någon som har graderats till högre grad än 10 dan, men teoretiskt har inte graderingssystemet någon begränsning. Jigoro Kano lär ha sagt att ” Det finns ingen begränsning … på den grad man kan erhålla. Så om någon utmärker sig över 10 dan … finns det inte något skäl till varför han inte ska tilldelas 11 dan”

Visa svar


Dölj svar


Träna judo

Kan alla träna Judo?

Ja,i princip kan alla träna Judo. Från 4 år och uppåt kan man träna judo. Det spelar inte någon roll om du har någon funktionsnedsättning, men har du blödarsjuka eller har benskörhet bör du kolla upp med din läkare först. Det är också viktigt att du berättar för din tränare om du har någon funktionsnedsättning samt om du tar någon medicin, för att din tränare ska kunna ge dig de bästa förutsättningarna.

Visa svar


Dölj svar


Hur tränar man judo?

Judo tränar man på judoklubbar, som finns i hela landet. Flickor och pojkar tränar ihop. På de flesta klubbarna delar man in grupperna efter ålder och ibland också efter hur länge man har tränat dvs efter bältesfärg.

När man ska pröva på kan man ha en träningsoverall med långa ärmar och ben. Tänk på att det inte får finnas föremål av metall som t.ex. dragkedja, eftersom man då kan skada varndra.

Flickor har också en t-shirt under sin dräkt när de tränar.

Man har inga smycken på sig och naglarna ska vara kort klippta. Ha också för vana att använd tofflor när du går från omklädningsrummet till dojon (träningshallen).

Visa svar


Dölj svar


Vad har jag på mig när jag tränar?

När man tränar judo är man barfota och man har en judodräkt eller ibörjan kan man ha en träningsoverall. Men tänk i så fall på att det inte får finnas någon metall som kan skada dina kamrater. Har du långt hår så är det bra om du har en snodd utan metall, tänk också på att ha kortklippta naglar.

Visa svar


Dölj svar


Judotävlingar

Hur tävlar man i Judo?

Tävlingarna är uppdelade mellan flickor/damer och pojkar/herrar och i olika åldersklasser samt i olika viktklasser. Beroende på ålder så är tävlingstiden olika lång, det är också så att vissa tekniker inte är tillåtna i vissa åldersgrupper eller för personer med olika funktionsnedsättningar.

Visa svar


Dölj svar


Måste man tävla?

Nej, det måste man inte. Men de allra flesta har någon gång tävlat.

Visa svar


Dölj svar


Sponsorer

Huvudsponsorer

folksam
ica
ATG

Sponsorer

adressandring
Jysk
KONE_webb
SKF

Officiella leverantörer

Scandichemma
GrandTravelGroup

Andra kanaler

Facebook ch-twitter
Youtube Instagram

Postadress:
Svenska Parasportförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link