Hoppa till sidans innehåll

Filippa om frame fotboll

30 SEP 2020 11:58
”Jag önskar att alla kunde se barn med funktionsnedsättningar genom mina ögon." Så säger Filippa Bocangel.
  • Uppdaterad: 31 MAR 2021 16:31

Foto: Bildbyrån

Filippa Bocangel är tränare för Stockholm Frame Fotboll och medlem i Arvsfondsprojektet Frame Fotboll med Idrottsskola.

Hur började du som fotbollstränare?

– Allting började med Sluta Stirra, en förening som jag var med och grundade.

Vid den första frame fotboll prova–på träning 2019 blev jag och min kollega Camilla inbjudna av Fredrik Quistbergh att informera om Sluta Stirra.

Jag kände att jag har mycket att ge till barnen och detta verkade så roligt så jag bestämde mig för att bli en av tränarna.

Vad är Sluta Stirra?

– Sluta Stirra började 2017 som en reaktion på hur ofta folk stirrar på barn med funktionsnedsättningar.

Vi var tre personer – mamma Helen till Morris och hans assistenter, Camilla och jag – som startade en Instagram. Där ville vi visa det positiva ur funkislivet, vad yrket personlig assistent innebär och att Morris och andra barn funktionsnedsättningar också vill, kan och gör saker som andra barn gör.

Efter ett tag förstod vi att många kände igen sig i Sluta Stirra. Vi upplevde också att det saknades aktiviteter för yngre barn, typ i åldern 1-13.

Då ordnade vi ett första event – en BBQ – och det kom 100 personer hela vägen från Mjölby till Uppsala!

Responsen var så pass positivt att vi fortsatte ordna events som Halloween Disco, Luciatåg och Pool Party. Traditionella event som alla kan vara med på och som familj kan gå på och ha roligt tillsammans.

Vad är det som driver dig?

–  Jag önskar verkligen att alla kunde se barnen genom mina ögon. Att man vågar möta personen man ser och inte rullstolen eller att man fokuserar på att man kanske inte får ett hej tillbaka. De flesta med någon form av funktionsnedsättning har en person med sig som kommer ge stöd i detta. Gör bara precis som du gör när du träffar en person utan funktionsnedsättning; tittar du den i ögonen och säger hej? Gör detsamma nu. Tar du i hand och presenterar dig? Gör detsamma nu. Blir du osäker och vet inte alls? Ingen fara, fråga eller ge ett leende! För det finns inget värre än att ignorera eller stirra.

Dessa frågor driver mig.

Det som också driver mig är barnens utveckling, det är skitkul att se dem prestera och lyckas med något de verkligen jobbar med. Att få vara med och bidra i den utvecklingen och pusha dem i sina utmaningar.

Vad är det svåraste med att vara ledare?

– Vet inte om det är så svårt men en utmaning kan vara i olika övningar eftersom barnen har olika behov. Då kan det vara svårt att stimulera alla genom samma övning.

Till exempel att stå och passa i en cirkel visade sig vara mycket lättare än att stå kvar i en triangel och då är det bara att byta och att vi anpassar. Det gäller att försöka göra saker på ett universellt sätt och att prova sig fram.

Foto: ICA

Vad är det roligaste med sporten?

– Att det är lärorikt och lekfullt!

Jag får lära mig olika barn och diagnoser vilket breddar min kunskap i mötet med fler människor, jag får ge tips och sen gillar jag att ramarna för sporten inte är superstrikta utan det finns utrymme för lek också, det tycker jag är viktigt.

Sen är det roligt att bara få vara en del av Frame fotboll och att hänga med barnen. Det är alltid mycket glädje som sprids i hallen och det tar jag med mig när jag går därifrån.

Hur involverar ni föräldrarna?

–  I början var föräldrarna med och hjälpte till på planen. Men ibland kunde man känna att barnen inte tog för sig lika mycket.

Nu har föräldrarna backat lite och barnen ska kunna klara sig själva så mycket som möjligt. Samtidigt är det väldigt fint att se hur föräldrarna kan köra övningar tillsammans med deras barn, t.ex. passningar. Den glädjen som finns när en förälder gör övningen tillsammans med sitt barn är härlig. Då går inte jag in och stör.

Man vill göra saker tillsammans som familj och det är kul att träna tillsammans. Föräldrarna kan självklart vara med men barnen ska kunna fokusera och vara sig själva under träningen.

Vad ser du fram emot?

– Jag vill gärna se att fler lag dyker upp.

Fler börjar nu få upp ögonen för sporten och det är viktigt att föräldrarna ser att det är möjligt. Att det går. Barnen behöver ingen speciell frame för att spela. Det är viktigt att prova på, att vara med och känna gemenskapen.

Jag ser fram emot att fler hitta till frame fotbollen.

Vilken tips skulle du ge andra som funderar på att starta upp frame fotboll?

– Ser man ett behov och tycker det verkar kul – kör bara! Det är inte så mycket att vänta på.

Om du redan funderar är det bara att köra men be gärna om tips från andra om du vill.

Hur du ska börja kan bero lite på vad man har för utgångspunkt. Som föräldrar, vad behöver ditt barn? Som assistent, vad har barnet för krets och utgångspunkt? Vilka drivkrafter finns, t.ex. Fredrik som grundade Stockholm Frame Fotboll har sin son Marlon som vill spela.

Ta ett första steg helt enkelt. Jag tror att det handlar mest om att bara kasta sig ut.

Till sist, vad är det viktigast du har lärt dig?

– Jag tror att man ska göra det man tycker är roligt. Man är här och nu, vilket gäller både spelarna och mig.

Eftersom jag också var engagerad i Sluta Stirra undrade jag om jag verkligen kunde göra detta också? Men jag har lärt mig att jag kan ha hjärtat i flera saker som jag älskar och att man inte får glömma för vem man gör allt. Jag kan också bli en riktig gaspedal när jag sätter i gång med något och då är det viktigt att kunna prioritera och planera eftersom jag inte långsiktigt kan ge 110% i allt och det är okej.

Jag tänker också att det för mig är viktigt att engagera mig med tanke på de frågor som driver mig och att jag dessutom inte har en personlig koppling till någon med funktionsnedsättningar gör kanske att det öppnar upp ögonen hos fler som inte har det?

Om Årets Eldsjäl

Skribent: Mark Blake
E-post: Adressen Gömd

Sponsorer

Huvudsponsorer

folksam
ATG

Sponsorer

adressandring
Jysk
SKF

Officiella leverantörer

Scandichemma
GrandTravelGroup

Andra kanaler

Facebook ch-twitter
Youtube Instagram

Postadress:
Svenska Parasportförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link