Hoppa till sidans innehåll

Maja Reichard leker 5-a-side

10 JUN 2021 15:25
Maja Reichard är en av Sveriges främsta idrottare med 24 medaljer i simning i Paralympics och världsmästerskap. Nu leker hon 5-a-side fotboll.
  • Uppdaterad: 10 JUN 2021 15:25

Maja Johanna Lundberg Bildbryån.jpg

Foto: Maja ler i Rio. Fotograf: Johanna Lundberg, Bildbyrån

Grattis till priset som Årets Förebild på Parasportgalan. Hur förhåller du dig till ett sådant pris?

– Jag tycker att det är hedrande pris som jag värderar väldigt högt. Det är inte baserat på mina sim prestationer utan hur jag är som person, runt omkring idrotten. Folk uppskattar det jag gör och då kan jag inspirera andra att göra saker. Kan man få en finare komplimang? Sådant kan man inte träna sig till.

När började du spela fotboll?

– Jag började spela lite 2018 och fick chansen att vara med på IBSA World Women’s Camp i Tokyo i början av 2019.

Hur är det att spela 5-a-side?

- Det är väldigt roligt och utmanade. Man får röra på sig och göra det tillsammans i en grupp. I simningen har det alltid handlat om mig själv och mina prestationer. Om det går bra eller dåligt beror bara på min prestation. Nu är det laget framför jaget och jag ska passa någon annan när de har ett bättre läge. Och jag ska bytas ut när någon annan har mer energi. Det är väldigt roligt att få ut mycket av en idrott både individuellt och som ett lag.

- Jag kan också utveckla mina bollkunskaper. Att röra en fotboll är något som typ alla har testat på, men något som kan vara svårt om man inte ser. På skolgården sprang jag dit där alla andra - men kanske inte bollen - var. När bollen låter får jag nu en chans att vara med på lika villkor.

Vad är det som driver dig?

–   Dels möjligheten att utveckla mig själv, dels att göra det tillsammans med andra. Det är helt enkelt kul att få vara med i ett socialt sammanhang. Jag kan också analysera min egen utveckling samtidigt som jag kan lära mig mer om hur det är att vara i ett lag och förstå mitt agerande i samspel med andra. Detta är helt nytt för mig. Samtidigt som jag drar fördel av simkarriären är jag nybörjare i 5-a-side och ödmjuk inför det.

Vad är det svåraste med 5-a-side?

– Det svåraste är nog kommunikationen med medspelarna. Du ska ha koll på dig själv och veta var de andra är, över hela planen. Kommunikationen ska vara instinktivt. Du ska inte behöva fundera, bara lita på att medspelarna finns. För att vara totalt samspelta gäller kommunikation utan ord.

Vad är det roligaste?

– Det roligaste är att få leka. För mig är fotbollen lek och det är jätteroligt. Inte krav och press. Vi har startat upp 5-a-side i Sverige utan att fokusera på matcher eller toppresentationer. Och om jag kommer till träningen trött så får jag energi av att vara med.

Picture4.png

Foto: Maja gör hennes första mål i Tokyo, MIK Sound

Vad ser du fram emot i 5-a-side sammanhang?

– Jag ser fram emot att bygga upp 5-a-side i Sverige och att få till ett mixat och ett tjejlag. Det är en resa, att få sporten från något okänt till något som fler har möjlighet att göra tillsammans. Om bollen låter kan synskadade barn vara med och spela fotboll under rasten med sina kompisar. Då får de också hålla på med spontanidrott. De kan åka i väg till träning men också röra på sig i vardagen utan förberedelse. Alla klubbar i Sverige skulle ha en sådan fotboll. Skolorna också. Det vore min dröm. Att barnen inte ska behöva fixa bollen själva eftersom den redan finns.

Vilka tips skulle du ge dig vill andra som funderar på att testa spela 5-a-side?

– Testa! Det är en sak att testa en gång, då man kan kolla upp var det finns prova-på aktiviteter. En annan sak är att få till regelbunden träning i ett lag. Att köpa en 5-a-side fotboll själv är en ganska stor investering men fråga fritidsbanken om de har en boll med pingla i. För att hitta en prova-på aktivitet, hör av dig till (reds. anm. Parasport Sveriges) Fotbollskommittén eftersom det finns några bollar runt om i Sverige redan. Jag har en i Jönköping till exempel. ”Hej, jag vill testa. Här är jag. Jag har hört att du har en boll.” Då säger jag ”Kom hit och låna bollen!”

Vilka tips skulle du ge till föreningar som funderar på att starta 5-a-side?

– Man behöver helst ta kontakt med synskadade för att komma i gång och det är inte så svårt. Kontakta synskadade organisationerna bara. Kolla också med de klubbarna som redan bedriver eller har testat sporten och fråga vad som har funkat eller inte. Gör det inte svårt. Man behöver inte särskilda målvakter och guidar och tränare osv för att komma i gång. Det enda som behövs är vilja, en boll och en yta. Vi har kört på en plätt utomhus, i en liten gympasal, med en upplåsbar sarg och utan sarg. Det går. Och om man vill bygga vidare sedan räcker det i nästa steg med en coach som kan fotboll och vill lära sig mer.

Som ny tränare kan det vara bra att veta att som spelare handlar det i början om att hitta känslan för bollen. Inga speciella kunskapar annars. Spelarna måste ha känsla för bollen först, även om man vill skynda. Ta det steg för steg. Stressa inte. Skynda långsamt. Börja med var är bollen?

Picture3.jpg

5-a-side spelare från hela Sverige samlade i Bagarmossen. Maja står på knä i mitten av första raden. Foto: Jonas Lindkvist.

Till sist, vad är det viktigast du har lärt dig?

– Att man kan göra det här tillsammans, som ett lag. För mig är det något nytt. I simningen var vi en grupp, med lagkapper osv, men nu lär jag mig en ny form av lagdynamik under press. Snabba beslut. Det tycker jag är väldigt roligt. Kontentan är att lyssna på andra. Lyssna på vad andra vill och vad de egentligen menar.

Något annat du vill tillägga?

- Kom och spela!

Skribent: Mark Blake
E-post: Adressen Gömd

Sponsorer

Huvudsponsorer

folksam
ATG

Sponsorer

adressandring
Jysk
SKF

Officiella leverantörer

Scandichemma
GrandTravelGroup

Andra kanaler

Facebook ch-twitter
Youtube Instagram

Postadress:
Svenska Parasportförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link