Hoppa till sidans innehåll

Grundaren Fredrik om Stockholm Frame Fotboll

30 SEP 2020 11:58
”Om du ska kicka igång något nytt: Ta dig vatten över huvudet – men med förnuft!” Så säger Fredrik Quistbergh, grundare till Stockholm Frame Fotboll. Och skrattar.
  • Uppdaterad: 29 MAR 2021 22:06

Fredrik, hur började allting?

– Upprinnelsen till det hela var att jag har en son som har en CP-skada. Hans rörelsehinder betyder att han inte kan stå eller gå själv. I samband med VM 2018 tog fotbollsintresset fart på allvar. Vi improviserade hemma och han var oftast Andreas ’Granen’ Granqvist eller en toppmålvakt. Han ville då börja spela fotboll i ett lag. Jag googlade runt lite och hittade frame fotboll i Storbritannien men det verkade inte finnas något lag i Sverige. Min son har deltagit på Nacka HI:s Sports Camp på Åland och då frågade jag dem om de inte borde starta upp frame fotboll. De svarade: Gör det du. Och, ja, så blev det. Vi har varit igång sedan vår första prova-på dag i juni 2019

Hur går frame fotboll till?

– Det finns ett internationellt certifierat regleverk för hur matcherna spelas. Det handlar om storlek på planen, målen och så vidare. HÄR finns en video (på holländska) som förklarar grundreglerna i match och HÄR är finns en pdf-fil med reglerna att hämta hem.

– Alla våra spelare använder en bakåtvänd rollator (på engelska heter det walking frame och därav frame fotboll) eller gåstol i vardagen. Det är ett hjälpmedel som förskrivs kostnadsfritt via habiliteringen. De spelar alltså fotboll med samma frame eller gåstol som de har till vardags. Det finns speciella ”game frames” men alla våra spelare har hittills valt att använda sin egen frame eller gåstol. Det enda som behövs egentligen för att dra igång med träning är ett lämpligt underlag och en boll.

– På träningen anpassar vi vanliga fotbollsövningar, exempelvis en hinderbana där man sparkar ner en PET-flaska med grus, kör slalom mellan koner (med eller utan boll) och avslut genom att få bollen i mål genom att driva, skjuta eller trycka in den med eller utan målvakt. Fokus ligger på att ha kul och att varje spelare får chansen att prestera på sin nivå. Vi kör också mycket matcher på träningen då det är de flestas favorit. Men ofta anpassar vi det exempelvis genom tilläggsregler som exempelvis att alla spelare i laget måste ha rört bollen innan laget får försöka göra mål.

– Vi värmer upp genom att röra oss till musik. Bara det blir en häftig övning när man gör det tillsammans. Andra favoriter är att frysa till is och innan corona kunde det vara kullövningar. Vi försöker även i uppvärmningsmomenten få till det så att alla kan delta på sin nivå. Det ska inte vara för svårt – men heller inte för lätt. Eftersom våra spelares olika funktionsnedsättningar och utmaningar skiljer dig väldigt mycket år plus att det som funkade förra gången kanske inte alls funkar igen gäller det att vara flexibel och att även vi tränare kan anpassa oss.

Var det ett svårt beslut att starta upp ett helt nytt lag i en ny sport?

– Ja, innan vi drog igång på allvar pratade jag och min fru igenom det ordentligt. Men vi kom fram till att vi ville att det skulle kunna bli något peppande. Ett lag som kan ge varandra stöttning och ny kraft och lust när det som bäst behövs. Självklart för spelarna i första hand men det finns även ett stort värde i att funkisföräldrar och övriga familjemedlemmar med olika bakgrunder och erfarenheter träffas och gör något tillsammans. Att visa att det faktiskt går att inkludera.

– Det var lite nervöst inför vår prova på dag den 1 juni. Vi hade hela 14 anmälda men hur många som verkligen skulle dyka upp hade vi inte en susning om. Men alla dök upp och det kom spelare från Timrå, Borlänge och Uppsala. Det fanns ett sug över hela landet. Då fattade jag att det skulle gå att få ihop tillräckligt många intresserade av att vara med i laget. Problemet var att vi inte hade någon hall.
Hur löste ni det med hallen?

– Under prova-på dagen gick vi ut med en enkät med frågor om hur ofta, var och vilka tider som föräldrarna önskade som träningstider. Då var det glasklart: lördag eller söndag mitt på dagen. Men att hitta en tid inomhus på helger i Stockholm via kommunen är i princip omöjligt som en helt nystartad förening. Som tur var erbjöd sig en föräldrarna, som var aktiv inom Täby Race Running, att vi kunde testa att dela tid med dem. De hade en tid lördagar klockan 14.00 till 16.00 i Skarpängs Bollhall i Täby. På den vägen är det. Vi kör varannan vecka frame och varannan vecka race running och har ett väldigt bra samarbete med Täby IS Parasport.

Var det fler som hjälpte er komma igång?

– I samband med prova-på dagen 1 juni 2019 tog vi kontakt med Frame Fotboll Foundation. I England finns över 25 aktiva klubbar spridda över hela landet. De har ett seriespel och anordnar internationella turneringar två gånger per år – när inte pandemin härjar. Mr Frame Fotboll i England heter Steve Branch. När vi kontakta dem och frågade om de ville komma och hålla i prova på dagen svarade han: ” Självklart. Vi kommer.” Han tog med sig sin tränarkollega John Cheetham också. De betalade själva för resa och hotell. Då kände jag verkligen pressen på mig att fixa spelare till prova på dagen.

– I samband med prova-på dagen hade vi också en föreläsning av Steve och John. Vi hoppades – men misslyckades – på att få dit företrädare från forskarvärlden och habiliteringen. Det pratas ju mycket om vikten av rörelse för barn och hur svårt många har det att få till rörelseträning för gruppen med rörelsehinder. I England har flera professionella sjukgymnaster och arbetsterapeuter varit involverade i utvecklingen av sporten. De har bara gott att säga om den eftersom frame fotbollen kan ge puls och främjar stående och gående till skillnad från många andra sporter som utövas i rullstol.

– När det gäller ledare har vi försökt rekrytera på alla möjliga sätt. Mest framgångsrikt har helt klart Volontärbyrån varit. Vi annonserar efter tränare där och har flera som kommit in den vägen och velat fortsätta. De gör ett helt fantastiskt jobb och bidrar med entusiasm och lekfullhet.

Vad är det roligaste med sporten?

– Att se spelarna under match och träning. Magin när det kommer fram en boll. En del kanske inte använder sin frame eller gåstol speciellt mycket i vardagen eller ens är speciellt förtjusta i fotbollen. Men när de kommer till träningen och testar och ler och får puls så känns det väldigt bra. Jag tycker att våra spelare har gjort otroliga framsteg under de 1,5 år vi varit igång. Det beror såklart på en massa olika saker men vi gör vårt bästa att peppa dem och uppmuntrar även att träna hemma – speciellt i tider av pandemi då vi varit tvungna att ställa in träningar.

Hur involverar ni föräldrarna?

– Vi frågar kontinuerligt om och hur föräldrarna vill bidra till klubbens utveckling. Vi försöker att hålla tröskeln när det gäller både engagemang och avgifter så låg som möjligt. Många funkisföräldrar har redan alldeles för många ”måsten” i sina liv. Vi vill inte bli ett ”måste” i negativ bemärkelse. Istället vill vi utvecklas till något som spelare och föräldrar inte vill vara utan.

– En målsättning är att inte ha några föräldrar på planen under träning. Om vi är tillräckligt många tränare närvarande så brukar vi klara det. En del behöver assistans för att ta sig framåt och en del spelare har sina assistenter med sig som vi då samarbetar med för att spelaren ska kunna prestera på sin nivå. En del spelare har andra utmaningar som gör att föräldrarna kanske måste rycka in vid något tillfälle. En del spelare kommunicerar inte med tal och då kan tolkhjälp behövas. Men vi jobbar också med mentorskap där varje tränare har 3-4 spelare som hen ska ha särskild koll på. Sedan roterar vi säsongsvis. På så sätt får tränarna lära sig mer om spelarnas olika utmaningar och hur de kan möta dem.

– En bra sak med att föräldrarna inte är med på planen är, förutom att spelarna får chansen till självständighet, är att de börjar prata med andra föräldrar. Innan pandemin hade vi också mor- eller farföräldrar som hängde med och det är en härlig grupp som bryr sig om varandra.

Ni har synts en del i media. Vad spelar det för roll?

– Ja, det har varit mycket. Redan på vår andra träningen var TV4s Nyhetsmorgon där och gjorde reportage. Den mediala uppmärksamheten har dels gett oss nya spelare men framför allt har det skapat intresse och förväntningar. Det har gjort att andra fått upp ögonen för oss och sporten och vi har kunnat få till samarbeten som gjort att vi kunnat nå så långt som vi är idag. Ett exempel är samarbetet med ViLirare. De har stöttat oss från starten och fixat matchställ, deltagit på våra träningar och i slutet av förra året fick vi deras stipendium på 75 000 kronor. Dessutom har ViLirares ambassadör Anders Limpar lovat att han hänger med när vi spelar turnering i England. En dröm för våra spelare som vi hoppas kunna uppfylla.

Vad är visionen framåt?

– Visionen är att sporten växer och att alla som vill spela frame fotboll ska få chansen att göra det.

Vilken tips skulle du ge andra som funderar på att starta upp frame fotboll?

– Det viktigaste i början är att hitta ett gäng av tyt tre, fyra spelare och dra igång. Om de har roligt - och du har roligt - så kommer det sakta men säkert att växa. Våga också be om hjälp. Vi har haft lätt att hitta ideella tränare och en av anledningarna tror jag är att det är ett tydligt uppdrag. Vi har lagt väldigt mycket tid och kraft på att försöka välkomna nya spelare på bästa sätt. Ta reda på vad spelaren gillar, hur kommunicera, finns problem med höga ljud och hur ge instruktioner på bästa sätt. Vi är också tydliga med att vi alla jobbar helt ideellt med detta. Vi försöker såklart ge snabba svar och feedback så mycket vi kan. Men det är viktigt att de som kommer nya till klubben förstår förutsättningarna.

Och - till slut - vad är det viktigast du har lärt dig?

– Att det är inte så dumt att ta vatten över huvud – men med förnuft!

Skribent: Mark Blake
E-post: Adressen Gömd

Sponsorer

Huvudsponsorer

folksam
ATG

Sponsorer

adressandring
Jysk
SKF

Officiella leverantörer

Scandichemma
GrandTravelGroup

Andra kanaler

Facebook ch-twitter
Youtube Instagram

Postadress:
Svenska Parasportförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link