Hoppa till sidans innehåll

Landslagssatsningar 2020


Inom svensk parafotboll finns det utrymme för att skapa flera landslag inför olika internationella spel och turneringar.  

Landslag i VIRTUS

Organisationen VIRTUS (World Intellectual Impairment Sport) arrangerar regionala tävlingar och världsmästerskap på elitnivå för idrottare med intellektuell funktionsnedsättning (IF) inom sommar- och vintersporter, däribland 11-mannafotboll. Tidigare hette organisationen INAS. 

Sverige har tidigare haft svensk representation i INAS. På sikt vill vi skapa en nationell process där rekryteringen sker i samarbete mellan berörda föreningar på regional och nationell nivå via cuper, serier och läger. 

Då det inte har funnits en nationell seriestruktur inom IF-fotbollen har landslagsspelarna rekryterats genom en headhunting process. Därför finns det i nuläget ett antal spelare som kan vara redo att representera Sverige i VIRTUS 2020 om finns ekonomiska förutsättningar. 

Nästa mästerskap i fotboll äger rum i Polen 15-17 juli 2020. Om vi lyckas komma iväg kommer Förbundskaptenen att vara Henrik Ohlsson (This is a mailto link). Deras hemsida kommer snart att uppdateras. Så för att hålla er informerade om om det svenska engagemanget kring VIRTUS 2020 följ våra nyheter.

Landslag i Special Olympics (SO)

Special Olympics World Games (SOWG) är ett av världens största sportevenemang och vänder sig till atleter med intellektuell funktionsnedsättning. SOWG arrangerar mästerskap i 7-mannafotboll vartannat år i ett divisionssystem. Vi brukar ha svensk representation på dessa spel, men vi vill gärna att det ska finnas möjlighet att skicka både herrlag och damlag dit på sikt. Vi vill även att dessa lag byggs upp via en nationell process som baseras på samarbeten, serier, cuper och läger med förankring i breddfotbollen.  Vi kommer i närtd att redigöra för den nationella satsningen 2020 kring detta.

Landslag i Paralympiska spelen

De paralympiska spelen är parasporternas motsvarighet till de olympiska spelen och genomförs vart fjärde år. De Paralympiska spelen inkluderar 5-a-side (kallas också blindfotboll) för spelare med synnedsättning. Sedan 2014 spelas det 5-a-side i Sverige. På sikt, och förutsatt att det finns spelarunderlag och finansiering, skulle denna verksamhet kunna representera Sverige i landslagsturneringar på herr- och damsidan. Observera dock att i nuläget finns det 5-a-side bara för män i de Paralympiska spelen. För mer information om 5-a-side, https://www.paralympic.org/football-5-a-side.

Landslag i ICCP 

De paralympiska spelen är även moderorganisation till International Competition in CP Football (ICCP) som organiserar 7-manna fotboll för spelare med neurologiskt orsakad rörelsenedsättning. I dagsläget saknas det organiserad verksamhet inom denna klass.

Landslag för spelare med NPF

I sverige och andra länder i europa finns det parafotboll som rilkar sig till spelare med NPF. Men i dagsläget finns det ingen organisation som arrangerar spel för N-klassen på internationell nivå. Därför är det inte aktuellt med någon rekryteringsprocess för NPF-landslag. Det kommer däremit sannolikt att finnas utrymme för nationella cuper och serier för klassen i framtiden då det finns många aktiva NPF-spelare i den svenska para-bredfotbollen.

Sponsorer

Huvudsponsorer

folksam
ATG

Sponsorer

adressandring
Jysk
SKF

Officiella leverantörer

Scandichemma
GrandTravelGroup

Andra kanaler

Facebook ch-twitter
Youtube Instagram

Postadress:
Svenska Parasportförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link