Hoppa till sidans innehåll

Dubbelt svenskt i Nordic Champions League

30 MAJ 2018 14:52
  • Uppdaterad: 30 MAJ 2018 14:54

Nordic Champions League i Elhockey 2018 avgjordes i Danmark under helgen 18-20 Maj. De två bästa lagen från Sverige, Norge respektive Danmark gjorde upp i ett antal matcher om vem som är bäst i Norden (och därmed bäst i världen). Sverige representerades av IFAH från Stockholm och FIFH från Malmö, Baerumsverk och Arendal representerade  Norge och Danmark representeras av danskamästarna Århus 1 samt Århus 2.

cid:image001.png@01D3F21B.FEC72860

 

Gruppspel, Lördag

Turneringen började med gruppspel där ett lag per nation ingick i vardera kval grupp, i kvalgrupp 1 ingick IFAH, Århus 1 och Arendal och i kvalgrupp 2 FIFH, Århus 2 och Baerumsverk. Gruppsegrarna kvalificerade sig direkt till semifinal medans grupp 2:orna och grupp 3:orna från de olika grupperna fick mötas i kvartsfinaler för att ta sig till semifinal respektive placeringsmatch om 5:e plats. Innan turneringen startade så fick alla lag hastighets kalibrera sina stolar så att alla stolar gick lika fort (max 14km/h), efter varje match kontroll mättes sedan hastigheten på 1 slumpvis utvald spelare per lag för att säkerställa att alla tävlade på lika villkor.

IFAH öppnade turneringen mot danska mästarna Århus 1 och efter ett oturligt bolltapp in i eget mål var man i underläge med 0-1. IFAH dominerade därefter matchen stort och vände underläget till en seger med 2-1, oerhört starkt att vända matchen mot en av förhandsfavoriterna efter den snöpliga inledningen. I IFAHs andra match väntade norska Arendal och efter några tidiga mål slutade det tillslut med en 9-0 seger. IFAH vann därmed sin kvalgrupp före Århus 1 (som vann över Arendal med 5-1) samt Arendal.

I den andra gruppen vann Malmö övertygande mot Baerumsverk med 3-0 samt med 1-0 mot Århus2 och därmed blev det även svensk seger i kvalgrupp 2. Baerumsverk besegrade Århus 2 med 2-0 och blev grupptvåa med Århus 2 på tredje plats.  

De båda svenska lagen var därmed klara för semifinal medans det blev två ”nations” kvartsfinaler mellan Baerumsverk och Arendal samt Århus1 och Århus2.

Placerings-/Slutspel, Söndag

Kvartsfinaler: De båda kvartsfinalerna blev oerhört jämna och spännande. I den norska duellen vann Baerumsverk över Arendal med 2-0. I den danska kvartsfinalen mellan de båda Århus lagen blev det ännu mer dramatiskt, matchen slutade 2-1 där Århus 1 tillslut avgick med segern efter att Århus 2 länge hade haft ledningen med 0-1.       

Semifinaler: I den första semifinalen spelade IFAH mot Århus 1 och denna gång vann IFAH med 1-0 efter ett relativt tidigt ledningsmål. I den andra semifinalen fick Malmö en enklare resa och vann återigen med betryggande 3-0 mot Baerumsverk.

Final:  En helsvensk final mellan IFAH och Malmö kom återigen att runda av hela Nordic Champions League på samma sätt som förra året. Finalen blev oerhört tät och taktisk där det normalt offensivt lagda Malmö chockade med att i stora delar av matchen stå cementerade med två spelare framför egen målgård i ett oerhört defensivt försvar framför sin målvakt. Lite tråkigt för publiken men dramatiken fanns där hela matchen, ett IFAH misstag skulle kunna straffa sig då Linus Lundgren i Malmö målet är en erkänt duktig kontringsspelare om han får chansen. Matchen stod 0-0 efter fulltid och gick till 5 minuters förlängning som även den blev mållös varvid matchen kom att avgöras med supercupsstraffar.

Med ”supercup straffar” så avgörs det snarlikt ishockey dvs en spelare har 10 sekunder på sig att ta sig från egen planhalva till ett- eller flera avslut mot en målvakt som måste hålla sig inom målgården hela tiden. I denna duell i bäst av 5 straffar vann IFAH med 3-0 redan i den fjärde straffrundan efter ett par fina straffar och bra målvaktsspel varvid IFAH laget med Daniel Pilstenek , Samuel Elveljung, Markus Svensson och Lukas Örevik fick jubla tillsammans med alla ledare och supporters. Champions League bucklan var därmed IFAHs även detta år efter premiärsegern 2017.

I bronsmatchen vann Århus 1 över Baerumsverk medans Århus 2 vann över Arendal i matchen om 5:e plats.

Slutresultat

  1. IFAH Sverige, 2) FIFH Sverige, 3) Århus 1, Danmark, 4) Baerumsverk, Norge, 5) Århus 2, Danmark, 6) Arendal, Norge

 

Deltagande Champions League med Århuslagen i orange, Baerumsverk i blått samt Arendal i svart och IFAH och Malmö i förgrunden.   

Summering: Total elhockey från turnerings bästa lag

De äldre danska elit spelarna som live kommenterade arrangemanget gav oerhört många positiva lovord till IFAH:s sätt att spela elhockey. Man pratade om ett spelsätt som kombinerar oerhört hög fart, snabba spelkombinationer och ett lagspel där spelarna täcker upp och kompletterar varandra oerhört effektivt.