Hoppa till sidans innehåll

Om boccia


Spelregler 
Boccia spelas inomhus under vintertid och utomhus på sommaren. Spelet utövas med sex röda bollar och sex blå (utomhusbollarna är gula) samt en vit målboll. Boccia kan utövas individuellt eller i lag. Individuellt har varje spelare två utkast per match. Spelar man i lag har varje lag tre utkast var. Det gäller att komma så nära den vita målbollen som möjligt och när alla kastat ut sina klot så räknas poäng. Har man ett klot närmast får man 1 poäng, två klot 2 poäng och så vidare.

Material
Inomhus används läderklot fyllda med plastgranulat. Utomhus används klot som är av ett massivt och ensartat material, dock ej PVC. De får tex inte bestå av ett PVC skal fyllt med vatten.

Tävlingsklasser 
Boccia är en av Sveriges största parasporter och utövas av personer med många olika typer av funktionsnedsättningar. Beroende på graden av funktionsnedsättning indelas spelarna i fyra olika klasser för spelare utan hjälpmedel. Dessutom har spelare som är i behov av hjälpmedel för att utföra spelet en särskild klass.

Denna klass,(klass 1, BC 3 - personer med grav CP-skada), är en av två klasser som deltar vid Paralympics och som har EM och VM-tävlingar. Nordiska mästerskap arrangeras vartannat år och cirkulerar mellan de Nordiska länderna. För att ett spel skall vara godkänt av Svenska Parasportförbundet, ska för: -inomhusbollarna vikten vara 275 gram +/-12 gram. Omkretsen 270 mm +/- 8 mm -utomhusbollarna vikten vara 265 gram +/-15 gram. Omkretsen 265 mm +/- 6 mm

En spelplan är 6 meter bred och 10 meter lång.

 

Uppdaterad: 01 JUL 2016 15:33

Sponsorer

Huvudsponsorer

folksam
ATG

Sponsorer

adressandring
Jysk
SKF

Officiella leverantörer

Scandichemma
GrandTravelGroup

Andra kanaler

Facebook ch-twitter
Youtube Instagram

Postadress:
Svenska Parasportförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link