Hoppa till sidans innehåll

Coronaviruset och Idrottsrörelsen

18 MAR 2020 09:47
Riksidrottsförbundet uppdaterar löpande information om coronaviruset och hur det påverkar idrottsrörelsen. Här hittar du länk till den sida där senaste informationen för idrotten generellt finns.
  • Uppdaterad: 18 MAR 2020 09:47

KLICKA HÄR eller på länken https://www.rf.se/coronavirusetochidrottsrorelsen/ för att komma till Riksidrottsförbundets sida där de uppdaterar sin information löpande.

Regeringens förbud om större evenemang

Onsdagen den 11 mars tog regeringen beslut om att förbjuda större evenemang (allmänna sammankomster och offentliga tillställningar) med över 500 personer. Förbudet gäller hela landet från och med den 12 mars och tills vidare. Större idrottsevenemang, konserter, mässor och liknande kommer alltså inte få arrangeras.

Hela regeringsbeslutet 

Folkhälsomyndighetens förslag till beslutet

Regeringens beslut innebar också att RF:s evenemang SM-veckan vinter ställs in.

Vägledning för övriga evenemang

Den 13 mars kom Folkhälsomyndigheten ut med vägledning för de evenemang och sammankomster (möten, konferenser etcetera) som inte omfattas av regeringens förbud av fler än 500 personer deltagare. I Folkhälsomyndighetens vägledning finns allmänna åtgärder för att minska spridningsrisken och en checklista för riskbedömning.

Många matcher, tävlingar och serier ställs in, skjuts upp eller spelas utan publik i syfte att minska smittspridningen av viruset. De besluten tas av varje specialidrottsförbund (SF).

Se SVT:s sida med sportevenemangen som påverkas

RF:s pågående arbete

Många föreningar har det tufft just nu på grund av coronaviruset. RF kan lämna ett lugnande besked att det lokala aktivitetsstödet, LOK-stödet, inte kommer att minska för att det blir färre aktiviteter – totalsumman blir lika stor 2020 som 2019.

Riksidrottsförbundet samlade den 12 mars företrädare för SF i olika idrotters högstaligor och intresseföreningar. RF inledde också en kartläggning av ekonomiska och andra konsekvenser för idrotten. RF:s ordförande Björn Eriksson lämnar under onsdagen den 18 mars över den första beräkningen till idrottsminister Amanda Lind. RF har även inlett en djupare analys som tar höjd för evenemang till och med juni. Resultatet väntas komma under april månad.

RF har löpande dialog med SF om hur vi tillsammans ska hantera situationen på bästa sätt. RF har bildat en särskild arbetsgrupp för stöd och rådgivning till SF. Bland annat finns en e-postadress enbart för frågor om coronaviruset och idrotten, This is a mailto link.

Riksidrottsförbundets fokus i det här läget är att bidra till att minska smittspridningen av coronaviruset. Vi följer myndigheternas beslut och rekommendationer och uppmanar alla förbund och föreningar att göra detsamma.

Kontakt för föreningar

Många idrottsföreningar har naturligtvis frågor om att arrangera en cup eller liknande. Vid frågor om lämpligaste sättet att gå till väga i den enskilda situationen kontaktar ni i första hand ert SF. En innebandyförening kontaktar alltså Svenska Innebandyförbundet eller dess distrikt (SDF), till exempel Stockholms Innebandyförbund, beroende på vilket förbund föreningen tillhör.

Hitta ditt SF eller SDF här

Svenska Parasportförbundets Uppdateringar ligger här

Mer information om coronaviruset

Folkhälsomyndigheten är regeringens expertmyndighet och har all information om coronaviruset samlad på sin webbplats. Där hittar du senaste uppdateringarna kring riskbedömning och andra åtgärder. Myndigheten har även en nationell informationslinje på telefon om coronaviruset. Ring 113 13 om du har allmänna frågor om till exempel smittspridning av coronaviruset.

Till Folkhälsomyndighetens sidor om coronaviruset

Regeringens samlade information om coronaviruset

Utrikesdepartementets reseinformation

Krisinformation från svenska myndigheter

Om du känner dig sjuk

Vad gäller symtom och misstänkt smitta så ska man kontakta 1177 Vårdguiden via telefon och berätta om sina symtom och var man vistats den senaste tiden. Besök inte någon vårdinrättning – kontakta alltid 1177 Vårdguiden först.

Till 1177 Vårdguidens information och rådgivning

Så kan du minska smittspridningen

  • Tvätta händerna ofta
  • Hosta och nys i armvecket
  • Undvik att röra ögon, näsa och mun
  • Stanna hemma när du är sjuk
  • Använd handsprit

Till Folkhälsomyndighetens allmänna råd

Skribent: Anna Carin Ahlquist
E-post: Adressen Gömd
Västra Götalands
Parasportförbund

drivs med
stöd av
  
Logotyp "Med stöd från Västra Götalandsregionen"
 
   

 
Parasport Sverige
utgörs av
 

Parasport Sveriges Sponsorer

Huvudsponsorer

folksam
ATG
Toyota

Sponsorer

Jysk
Lions

Officiella leverantörer

hemma
GrandTravelGroup
Vinge

Parasport Sveriges andra kanaler

Facebookch-twitter
YoutubeInstagram

Postadress:
Västra Götalands Parasportförbund
Pjäshallen, Övre Kaserngården 8
415 27 Göteborg

Besöksadress:
Övre Kaserngården 8
415 27 Göteborg

Kontakt:
Tel: +4631431893, +4631432256
E-post: kansliet.vg@paraspor...