Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Föreläsning-Information


Informationsinsatser

Prova på aktiviteter

 Bowls eller lawn bowls är en brittisk precisionssport som påminner om boccia och boule och som liksom dessa har sina rötter i urgamla sten- och kägelspel. Bowls spelas på gräsmatta eller på konstgjort underlag med liknande egenskaper, såsom konstgräs. Spelet spelas med asymmetriska klot med en diameter på knappt femton centimeter, vilka på grund av sin ojämna viktfördelning inte rullar rakt. Hur mycket klotet viker av kan varieras genom val av klot. Ursprungligen var kloten tillverkade i trä, men numera vanligen i syntetiska material. Kloten skall rullas på banan och placeras så nära ett litet målklot, kallat "jack", som möjligt.

Elinnebandy:

 Sitsen är i formpressat trä. Underredet består av 3 hjul 2 motorer och 2 12 v batterier. Stolen går i 14 km och styrs  med en joystick. Man spelar med en innebandyboll.

 Goalball

Föredrar du lagsporteroch har en synskada så är goalballett bra alternativ. Goalball spelas inomhus på en plan som är stor som en volleybollplan. Alla spelare bär bindel för ögonen för att förutsättningarna ska vara lika. Tre spelare från respektive lag är på planen samtidigt. Bollen innehålleren bjällra för att spelarna ska kunna bedöma hastighet och riktning.

Showdown

Showdown är en fartfylld och spännande idrott för dig som har en synskada. Showdown spelas en mot en på ett bord som är lite större än ett pingisbord där målet är att få ner en boll i motståndarens mål medhjälp av en racket. Ögonbindel används för att ge alla spelare samma förutsättningar. Bollen är utrustad med små blykulor, vilket gör att det med hjälp av hörseln går att lokalisera bollens läge på spelbordet.

Sportskytte

Har du ett rörelsenedsättning eller en synskada kan du tävla och träna sportskytte. Sportskytte för personer med rörelsenedsättning är in delat i gevär, pistol, luftskytte och kaliber 22-long, dels för skyttar sittande i rullstol men också för stående skyttar. Skyttar med synskador tävlar i elektronskytte. Då använder man ett luftgevär med elektronsikte som överför ljusbilden på måltavlan till ljud och skytten kan då sikta med hjälp av hörseln.

 Föreläsare: 

Anna Starck

Linus Edlundh 

I min föreläsning kommer jag att beröra saker som min uppväxt och bakgrund, såväl vardag som idrottsrelaterat. Mina erfarenheter ifrån vardagen och inom idrottsvärlden och betydelsen av att tillhöra en gemenskap. Jag visar upp vilka hjälpmedel jag har och använder till vardags och inom idrotten. Jag berättar om andra människors rädslor och förommar och exempel på saker som jag har fått höra/varit med om. Berättar kort om mina förutsättningar som vuxen i vardagen och i idrotten.  

 

Margareta Greneheim 

Annorlunda skoldag/arbetsdag 

 

Uppdaterad: 31 AUG 2018 09:31 Skribent: Robert Johansson
E-post: This is a mailto link

Sponsorer

Huvudsponsorer

folksam
ATG
Toyota

Sponsorer

Jysk
Lions

Officiella leverantörer

hemma
GrandTravelGroup
Vinge

Andra kanaler

Youtube
Instagram

Postadress:
Västergötlands Parasportförbund
Malmgatan 36
532 32 Skara

Besöksadress:
Malmgatan 36
532 32 Skara

Kontakt:
Tel: 0709581982
E-post: linus.edlundh@parasp...