Hoppa till sidans innehåll

Parasport Jämtland-Härjedalen får stöd med drygt 7,2 miljoner kronor från Arvsfonden för projektet Arena Paraidrott.

21 SEP 2021 09:11
Parasport Jämtland-Härjedalen ska genom Arena Paraidrott utveckla en modell för inkludering av paraidrotten i idrottsrörelsen. Projektet handlar bland annat om att skapa...
  • Skapad: 21 SEP 2021 09:11

...bättre förutsättningar för distriktets idrottsföreningar att ta emot personer med en funktionsnedsättning i sina verksamheter.

Det treåriga projektet startar i höst och fokus kommer att ligga på vinteridrotter. Målet är att stärka möjligheterna till en aktiv fritid och därmed öka välbefinnandet för målgruppen.

– Idag väljer många att sluta med idrottsaktiviteter när dessa blir alltför elitorienterade och inom många paraidrotter finns inget naturligt steg mellan prova på-aktiviteter och elitverksamhet. Många så kallade normidrottsföreningar känner sig inte heller tillräckligt trygga och kompetenta att ta emot personer med funktionsnedsättning i sina verksamheter. Det vill vi ändra på, säger Nina Jonsson, idrottskonsulent på Parasport Jämtland-Härjedalen. 

Arena Paraidrott ska ta fram och utveckla aktiviteter som i längden garanterar breddidrott. Exempel på detta är idrottsläger, att Idrottsskolan i Östersund blir mobil och därmed tillgänglig i hela regionen samt att utbildningar och kompetensinsatser genomförs gentemot idrottsföreningar, särskolor och boenden. Dessutom ska en hållbar handlingsplan från prova-på-dag till elitnivå tas fram.

Med_stod_fran_Allmanna_Arvsfonden_farg_positiv.png

– Att vi beviljats stöd från Arvsfonden betyder att vi verkligen kan ta tag i frågan på allvar. Vi ska skapa en metod som går att applicera på vilka idrotter som helst och på andra platser i Sverige. Hela parasporten och idrottsrörelsen ska kunna dra nytta av det vi kommer fram till i projektet, säger Nina Jonsson.

- Projektet Arena Paraidrott är ett bra exempel på hur man kan inkludera och engagera fler personer med funktionsnedsättning. Runt om i Sverige finns det goda idéer för att utveckla metoder och verksamheter tillsammans med barn, unga och personer med funktionsnedsättning. Med Arvsfonden kan nya idéer växa för ett samhälle där alla kan delta på lika villkor, säger Gunilla Svensson, enhetschef Arvsfonden.

I början på oktober 2021 kommer arbetet med projektet att dra i gång på allvar då alla nya medarbetare kommer att vara på plats.

-Det känns väldigt inspirerande att jobba med de här frågorna! I Jämtland händer det väldigt många bra saker kring idrott för personer med olika funktionsnedsättningar och tillsammans kommer vi att göra skillnad. Vi har en vision om att bli bäst i världen och det kommer vi att bli om vi alla hjälps åt, säger Leif Danielsson projektkoordinator.

RF_SISU_Jamtland_Harjedalen_1.png

Parasport Jämtland-Härjedalen kommer att arbeta tätt med RF-SISU Jämtland-Härjedalen i Arena Paraidrott.

 

 

 

 

 

Skribent: Parasport Jämtland-Härjedalen

Sponsorer

Huvudsponsorer

folksam
ATG
Toyota

Sponsorer

Jysk
Lions

Officiella leverantörer

hemma
GrandTravelGroup
Vinge

Andra kanaler

Facebook ch-twitter
Youtube Instagram

Lokala sponsorer

Länsförsäkringars logga

 imagejdfmv.png

Postadress:
Jämtland-Härjedalens Parasportförbund
Box 384
831 25 Östersund

Besöksadress:
Klockhuset, Idrottens Hus, Sollidenvägen 62 B
831 39 Östersund

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
Fax: 063511705
E-post: jamtland-harjedalen@...