Hoppa till sidans innehåll

Styrelsen 2022


Parasport Gävleborgs styrelse 2022  

 

Ordförande: Carina Karlsson  This is a mailto link  072 379 26 10
Vice ordf.: Yvonne Cederholm
Kassör: Mats Sahlberg 
Ledamot: Andreas Heeger
Ledamot Staffan Löfmark

Ersättare: Christer Larsson 

Revisor: Mats Svedberg - This is a mailto link - 070 604 16 01
Revisor: Olle Bengtsson

PRESENTATIONER
Carina Karlsson

Mitt namn är Carina Karlsson och jag bor i den vackra kuststaden Söderhamn. Jag har två barn och två barnbarn. Sedan några år tillbaka är jag sjukpensionär. 

Min yngsta son har Downs Syndrom, Intellektuell funktionsnedsättning, Autism, språkstörning samt hörselnedsättning. Genom honom och hans funktionsnedsättningar har jag sett det stora behovet av en aktiv fritid för målgruppen, då detta inte sker per automatik när man t.ex. bor på ett gruppboende. 

Jag tror på alla människors potential och lika värde. Vi lever i ett samhälle där detta tyvärr inte är självklart, men jag tror på att alla människor har rätt till sin plats, att alla kan få vara med på sina villkor och att alla kan tillföra något till vårt samhälle!

Jag sitter som styrelseledamot i Svenska Downföreningen, jag är även styrelseledamot i Svenska Downföreningen Gävleborg, Vice Ordförande i Tillgänglighetsrådet i Söderhamns kommun, ersättare i Centrala samverkansgruppen för funktionshinderfrågor i Region Gävleborg samt styrelsesuppleant i Stugsunds IK. Genom att få vara en del av ”Rörelse för alla”, en grupp som arbetar för en aktiv fritid i Söderhamn, känner jag att vi kan nå ut till politiken och tjänstemännen och äntligen få lyfta upp det stora behovet som finns för målgruppen. 

Jag har spelat fotboll i 24 år och avslutade min fotbollskarriär med att bli fotbollsdomare. I slutet av min fotbollskarriär skadade jag mig svårt i mitt vänstra knä. Där har jag nu en helprotes och detta gör att jag inte har full rörlighet i mitt ben. Jag är även opererad i min nacke efter tre stora diskbråck och jag har därför distanser, skruvar och ett stag inopererad. 

Att få vara en spelare i ett lag med gemensamma mål, att få träffa människor och känna gemenskap är något som jag värdesätter i mitt liv. Tillsammans utvecklas vi och tillsammans går vi framåt. 

Vill nog kalla mig ”all-ätare” vad gäller mitt idrottsintresse, men jag missar sällan när våra svenska atleter på alla nivåer visar upp sina kunskaper i skidspåren, när landskamper i fotboll, bandy och hockey spelas eller när mitt favoritlag i bordtennis, SUIF, har match. 

När jag och min son som har Downs Syndrom var till Göteborg första gången och han sprang 4 km på Specialvarvet, som är en del av Göteborgsvarvet, vill jag nog kalla det starkaste idrottsminnet i mitt liv. Det jag aldrig trodde skulle kunna hända, fick jag, tillsammans med honom, uppleva. Den lycka han utstrålade när han kom i mål kommer jag aldrig att glömma. Det formligen sken om honom! Han bevisade inte bara för mig utan även för sig själv att man kan, att man inte skall ge upp och att trots att målet är långt bort, så kommer vi dit, så småningom.

Att vistas ute i naturen, i skogen, vid havet eller en sjö ger mig en enorm känsla av lugn. Plocka svamp en höstdag, fiska och laga mat vid stranden eller bara få vara är något jag som jag uppskattar stort. Att få träffa folk, där mötet med människor i olika kulturer och miljöer ger energi. Att i möten få idéer och sedan förverkliga dessa är upplyftande. 

Parasport har alltid intresserat mig. Att se människors potential, att se att alla får vara med på sina villkor är sporrande och visar att ingenting är omöjligt. 

Genom Svenska Downföreningen har jag fram tills 2021 drivit och varit ansvarig för 4 läger för personer med Downs Syndrom med inriktningen Idrott, Kost och Hälsa. Personer från hela Sverige har kommit till Söderhamn och vi har provat på olika idrotter tillsammans, vi har undervisat i vikten av att äta och dricka rätt. Vi har även stärkt personernas självkänsla genom Självrepresentation där man fått lära sig att göra sin röst hörd. Att få se deltagarna växa ger sån enorm glädje. 

Tillsammans är mitt ledord!

Hoppas att vi ses där ute i framtiden!  

Hälsningar // Carina Karlsson

 

Yvonne Cederholm 

Mitt namn är, Yvonne Cederholm. Jag är gift och har två barn och barnbarn.

Är född i Mariestad men flyttade tidigt till Lidingö. Jag bodde där i många år och träffade min man där. Vi gifte oss på Lidingö och våra barn är även födda där. Men när barnen var små kände vi att vi vill flytta till ett mindre ställe. Min man är från Sandviken och det blev dit vi flyttade och där vi fortfarande bor.

Jag gillar att vara med människor och är lyhörd när/om någon vill prata. Ofta har jag samtal med personer som vill detta. Jag vill att folk ska ha det bra och må bra! Min kloka mormor sa ofta: ”Om du ger får du tusenfalt tillbaka”. Kloka fina ord!

Mitt bästa idrottsminne är när jag som 15-åring slog skolrekord på 60 meter löpning (en plakett sitter fortfarande kvar på skolan i Mariestad). När jag vann så fick jag också mina första spikskor i present av en svensk mästarinna i löpning och längd. Detta var också mina grenar. Detta är ett stort idrottsminne för mig och det tog mig också ut på många tävlingar i Sverige och i andra länder.

När jag är hemma så tycker jag om att laga mat och baka. Men jag åker också gärna ut i naturen när det finns tid. Så underbart att se alla årstider och allt vackert som finns runt omkring oss.

Jag hamnade för x-antal år sedan på rehab i Sandviken, detta i samband med att jag fick en högersidig förlamning. Där fick jag min första rullstol. Det blev såklart en stor omställning - jag som idrottat i hela mitt liv.

MEN, jag ser positivt på livet. Allt ordnar sig på något vis. Så har det blivit för mig! Jag dansar t.o.m. rullstolsdans. När det gäller Parasport, så känner jag mycket för detta. Jag vill ju att alla ska få röra på sig. Var och en efter sin egen förmåga.

Det spelar ingen roll var i livet vi står. Parasport med alla sina olika riktningar sporrar mig att få fler att ta del av idrotten. Jag är gärna med och hjälper till där det behövs oavsett om det handlar nom olika evenemang, möten, tävlingar, spel etc.

Jag är ordförande för GRG, Gävleborgs Rekryterings Grupp. Där har vi många olika aktiviteter och träningar året runt. Ett glatt gäng som trivs ihop!

Som person är jag aktiv, positiv och detta vill jag förmedla till andra. Jag har alltid haft ett idrottsintresse. Redan som 16-åring höll jag i träning i gymnastik m.m. för barn/ungdomar med olika diagnoser. Det var en lycka att se alla ta sig fram på sitt sätt. Alla gjorde så gott de kunde efter sina förutsättningar. Så ”parasport” började tidigt i livet för mig. Hela vår familj är idrottsintresserad!

Vi måste se möjligheter och vara rädda om varandra!

// Yvonne Cederholm

 

Mats Sahlberg 

Hej, jag heter Mats Sahlberg, 54 år, bor i Ockelbo med min fru Cecilia. Vi har två grabbar, Alfred som är 17 år och Gustaf som är 15 år.

Jag är förlamad sedan 11 år tillbaka då jag tippade omkull med en separatlastare (timmerbil). Olyckan gjorde att jag fick en ryggmärgsskada.

Vi är en idrottsfamilj ute i fingerspetsarna – familjen har sysslat med bland annat basket, fotboll, golf och hockey. Jag har många fina idrottsminnen – jag har bland annat åkt sju vasalopp, spelat i division 1 i basket.

Min fritid tillbringar jag helst med mina barn och min fru på olika idrottsevenemang, jag älskar att titta när mina barn utövar sina idrotter. Jag tycker om att träna själv, jag gillar att cykla, golfa m.m.

Jag brinner för att bevisa och visa för andra att man kan utföra idrott i olika former trots att man har en funktionsnedsättning. Tillsammans med Gävleborgs Rekryteringsgrupp föreläser jag på Rehab för nyskadade om min egen skada, om vägen tillbaka till ett aktiv liv, peppar dem att fortsätta med sina idrotter och visar att livet inte är ”slut” för att man råkar illa ut vid en olycka.

Jag ser fram emot att fortsätta utveckla paraidrotten med resten av styrelsen och vår idrottskonsulent.

// Mats Sahlberg

Andreas Heeger 

Hej!

Mitt namn är Andreas Heeger, är uppvuxen i Uppsala men sedan 4 år bor jag och min familj utanför Ljusdal i vackra Hälsingland.

Jag arbetar på en assistansanordnare som bedriver personlig assistans. Har genom livet alltid arbetat med människor. Dels inom sjukvården och då på ambulansen och neurointensivvården. Brinner för att kunna göra skillnad i alla former.

Mina intressen är idrott i alla former, har spelat bandy på elitnivå samt ledare för både juniorer samt seniorer. I mitt ledarskap har delaktighet och trygghet och ordet tillsammans varit viktiga poster som jag jobbat med.

Jag tror och hoppas jag kan vara en positiv injektion och sprida god energi samt inspirera i parasporten. Jag tror starkt på att trots olika förutsättningar så kan alla vara delaktiga, få uppleva känslan att vara med i ett sammanhang med rätt stöd och omgivning. ALLA KAN!

// Andreas

Staffan Löfmark 

Jag heter Staffan Löfmark och är 48 år gammal. Sedan ett år tillbaka bor jag i Gävle. De senaste tre åren innan jag flyttade till Gävle jobbade jag med funktionshinderfrågor i två olika råd en i Stockholmsstad och en i Solna Kommun.

Jag blev nyligen invald i styrelsen som ledamot, ett fyllnadsval på 1 år.

Är en levnadsglad man/kille som älskar utmaningar av alla dess slag. Jag tror att jag upplevs som artig, en god lyssnare, snäll, hjälpsam, trevlig, pratar med alla som jag möter eller hälsar på. Lyssnar på dem som behöver prata om saker och ting och är också mycket målmedveten och gillar att utforska nya intressen.

Några av mina bästa idrottsminnen som jag minns dessa bäst var när Brynäs mötte Leksand i hockey och de spelade matchen utomhus. Det var en jubileumsmatch och en vänskapsmatch.

Jag arbetade inom skolan före pandemin kom, jag arbetade som elevassistent på olika skolor i Stockholms stad med barn och ungdomar med olika funktionsnedsättningar.

Jag har alltid varit intresserad av idrott. Jag var hjälpledare under ett event med Parasport i Älvsjö 2019, det var en innebandyturnering för barn med olika funktionsnedsättningar. Jag har också varit engagerad i volontärarbete för Stockholms stad, jag har haft äran att arbeta med EM i skridskor, det var en häftig upplevelse.

Min favoritsyssla är att simma samt träna på gym, älskar att gå på bio, vara ute i skogen på hösten och plocka svamp, umgås med goda vänner samt med familj och flickvän. Jag tycker om att laga mat, grilla och njuter gärna av maten med ett glas gott vin.

Min passion för Parasport är att få vara med och hjälpa till på olika läger och idrottsevenemang, se hur de utvecklas och vara delaktig i deras utveckling. Att de utvecklas på sitt egna sätt och man kan vara där och finnas till då de behöver hjälp.

Jag hoppas att jag med mina erfarenheter från volontärarbete, lägeraktiviteter, men också mina erfarenheter från uppdrag inom funktionshinderpolitiken kan vara till hjälp för förbundet.

Jag vill hjälpa till och bidra på alla de sätt jag kan.

// Staffan Löfmark

Krister Larsson 

Hej, jag heter Krister Larsson, jag blev nyligen nyvald som ersättare i Gävleborgs Parasportförbunds styrelse.

Jag är gift med Susanne sedan 22 år och jag har en bonusson. Jag är egenföretagare sedan 40 år tillbaka inom marknad, mässor och institutioner. Jag driver just nu en mindre butik i Ockelbo.

Jag har alltid varit en aktiv person och tyckt om idrott i alla dess slag. Jag har bland annat varit aktiv inom löpning och längdskidåkning. Ett annat intresse jag har är Corvette klubben där jag varit mycket aktiv.

Sedan sommaren 2021 har jag en ryggmärgsskada, jag väntar fortfarande på ytterligare operation och rehabilitering. Jag förflyttar mig för närvarande med en rullstol.

Det var via Gävleborgs Rekryteringsgrupp och Rehab i Sandviken som jag hittade in till parasporten. Både Mats och Yvonne i styrelsen har varit ett stort stöd och inspiration för mig.

// Krister Larsson

 

Uppdaterad: 23 JUN 2020 08:50 Skribent: Elin Walfridsson
E-post: Adressen Gömd

Postadress:
Gävleborgs Parasportförbund
Gävleborgs idrottsförbund, BOX 325
826 27 Söderhamn

Besöksadress:
Gävleborgs idrottsförbund, Hällåsen 606
826 40 Söderhamn

Kontakt:
Tel: 0706822243, 0723792610
E-post: elin.walfridsson@par...