Hoppa till sidans innehåll

Fritidsbanken

23 JUN 2022 13:37
I juni genomförde vi den första nätverksträffen med Fritidbankerna i Gävleborg.
  • Skapad: 23 JUN 2022 13:37

Fritidsbanken är som ett bibliotek, fast med sport- och friluftsprylar. Här lånas allt gratis i upp till 14 dagar. Alla som vill kan lämna in utrustning man har liggandes hemma som man inte använder och ge andra möjligheten att använda dem.

Fritidsbanken har ett centralt kansli i Stockholm som jobbar med att etablera fler och utveckla befintliga. Fritidsbanken finns på flera ställen i Gävleborg, Bollnäs, Söderhamn, Hudiksvall, Ljusdal och i Sandviken.

Den 7 juni bjöd Fritidsbanken Sverige in till en nätverksträff för Gävleborgs Fritidsbanker där även vi fick delta. Vi har under åren haft en dialog med alla men det var första gången vi samlades på plats. Sandvikens Fritidbank hade fått förhinder och deltog inte denna gång.

Dagen handlade rätt mycket om det arvsfondsprojekt som Fritidsbanken Sverige har fått – Parateket som syftar till att tillgängliggöra mer utrustning för personer med funktionsnedsättning på Fritidsbanken.

Som många vet så är andrahandsmarknaden för parasportutrustning väldigt liten och dessutom är materialet dyrt. Fritidsbanken Sverige har i samverkan med Parasport Sverige och fler aktörer försökt finkamma Sverige efter utrustning. Det finns en mall på utlåningsavtal som kan skrivas mellan Fritidsbanken och parasportdistriktet för det material som vi äger, materialet kommer då att försäkras via Folksam.

Det ska nu vara lättare att hitta material på Fritidsbankernas hemsidor, nu finns det fler underkategorier, bland annat parasport och fritidshjälpmedel. Alla Fritidsbanken i hela Sverige kommer också att få ett bas-kit med Goalball, d.v.s. boll och ögonbindlar så att alla har något att erbjuda.

Som avslut på dagen visade vi upp våra framerunningcyklar, alla på plats fick prova på goalball (bygga planen själva) och prova på rullstolsbasket.

Skribent: Elin Lund Jonsson
E-post: Adressen Gömd

Sponsorer

Huvudsponsorer

folksam
ATG
Toyota

Sponsorer

Jysk
Lions

Officiella leverantörer

hemma
GrandTravelGroup
Vinge

Andra kanaler

Facebook ch-twitter
Youtube Instagram

Postadress:
Gävleborgs Parasportförbund
Gävleborgs idrottsförbund, BOX 325
826 27 Söderhamn

Besöksadress:
Gävleborgs idrottsförbund, Hällåsen 606
826 40 Söderhamn

Kontakt:
Tel: 0706822243, 0723792610
E-post: elin.walfridsson@par...