Hoppa till sidans innehåll

Frame Fotbollen igång i Dalarna

07 AUG 2022 07:46
Nästa träning 13 augusti samling 9.30 på Kopparvallen i Falun . Falu BS har startat upp Framefotboll i Dalarna. Äntligen får dessa ungdomar komma igång
  • Uppdaterad: 07 AUG 2022 17:07

Nästa träning är lördagen den 13 augusti. Vi samlas 9.30 på Kopparvallens lilla konstgräsplan som vanligt.

Lördagen den 9 april sparkade Frame fotbollen igång i Dalarna. Detta genom Falu BS försorg.

Därefter har vi rullat på med träningar på lördagar.

Andreas Jemn som är en av papporna i gruppen har tagit hand om de inledande utomhuspassen och det är så roligt att vi äntligen är igång i Dalarna.

Pär Uhlin som på Parasport Dalarna säger att - trots att det är en väldigt lite grupp av aktiva utövare så har de väldigt kul ihop när de träffas, det skiljer i ålder och det skiljer i fysik, men det spelar ingen roll när vi har så bra ledare som ser alla individer utifrån deras förutsättningar. För mig är det även kul att se att många av föräldrarna till barnen är själva gamla idrottare med fotboll som en av de idrotter de själva varit aktiva inom, samt att vi dessutom kännt varandra sedan barnsben gör att vi får lätt att kommunicera och hjälpas åt framöver. Vi siktar på att träna varje lördag framöver på Koppis, och att vi en gång per månad gör en extra satsning där vi focuserar på att alla i länet och även intilliggande län ges möjlighet att komma. Då vi vill att alla kommer. För mer info går det bra att ringa mig på 0736-788244 säger Pär. 

Vad är Framefotboll?

Framefotboll spelas med hjälp av bakåtvända rollatorer, det går även att använda bakåtvänd gåstol. Idrotten passar dig med en rörelsenedsättning, som behöver stöd för att springa och spela fotboll, oavsett om du använder gånghjälpmedel i vardagen. För mer info besök https://framefotboll.se/

Dalarnas Parasportförbund har under våren arbetat tillsammans med Falu BS fotboll med att starta upp verksamhet för målgruppen i deras regi. Falu BS är ny i i familjen och har ingen tidigare erfarenhet av fotboll för personer med funktionsnedsättning. Men efter kontakt med ordförande Håkan Åhman och klubbchef Bernhard Brcic drogs arbetet under våren igång och under lördagen den 9 april avlades elddopet. Efter kontakt Christoffer Pettersson från föreningen IFAH Stockholm som driver ett projekt med Svenska Fotbollsförbundet kring Frame Fotboll bestämdes att han kom upp på vår första samling och ledde träningen. 

Tillsammans med en av våra unga ledare i Dalarna, Eling Engdahl genomförde de vårt första pass för våra framtida lirare i Frame fotboll. Bernhard Brcic från Falu BS var den som roddade hela dagen och såg till att ungdomarna fick ett bra mottande av föreningen, tack Bernhard!

Åtta anmälda personer blev på grund av sjukdom mm till slut tre spelare. Och det är ett bra resultat ändå! Vi brukar jämföra det "friskidrotten" att vi gångrar våra aktiva med tio, så innebär det 30 aktiva på en första träff vid en t.e.x fotbollsskola. 

Elin och Christoffer tillsammans med hurtiga och glada föräldrar genomförde sedan ett första träningspass under tre timmar med avbrott för lunch och information/utbildning kring idrotten. 

Med under dagen var även Habiliteringen Dalarna och Funktionsrätt Dalarna som stöttning.

Våra tre nya spelare som kom fick nu lära känna en för dem ny idrott och det väckte en stor glädje. Unge Cornelius började redan på parkering utanför att hoppa av glädje och sjöng redan hejaramsor om frame fotbol. Så det var förväntansfulla ungdomar som inledde sitt första pass i sin förhoppningsvis nya karriär. Och efter träningen var de mer än nöjda, Neo var så till sig så han fick med sig pappa Daniel att avsluta med tävling i den klassiska "idioten", så där var det ingen brist på energi. Emmely som hade med sig en egen gåstol var även hon nöjd med dagen och återkommer gärna nästa gång som blir den 21 maj utomhus på Kopparvallens konstgräs.  

"De flesta har drömmar, många och stora. Många  har drömmar om att bli världens bästa, kanske nya Zlatan. Men för de flesta slutar det med just en dröm. I många fall för att man inte har de rätta förutsättningarna, inga fina skor, inga bra tränare, inga föräldrar som ställer upp, mm. Men sedan har vi även oss personer som redan från start inte har de rätta förutsättningarna, bland annat oss personer med rörelsenedsättningar! MEN Även vi har drömmar." 

Nu finns chansen att påbörja våran resa till våra drömmars mål.

Framefotboll kan vara just den drömmen, det kan vara det som en dag bär hela vägen till den legendariska fotbollsstadion San Siro, vem vet? Det vi vet är att vi vill ge förutsättningarna. Och de förutsättningarna startade den 9 april på Mono Loco stadion i Falun. Där fick just vi chansen att påbörja vår resa inom fotbollen värld. Vill du vara med?

För mer info om nästa träff och vår fortsatta verksamhet Kontakta gärna Pär Uhlin på Dalarnas Parasportförbund 

Tel: 0736-788 244

Mail: This is a mailto link

 

Skribent: Pär Uhlin
E-post: This is a mailto link
 

Sponsorer

Huvudsponsorer

folksam
ATG
Toyota

Sponsorer

Jysk
Lions

Officiella leverantörer

hemma
GrandTravelGroup
Vinge

Andra kanaler

Facebook ch-twitter
Youtube Instagram

Postadress:
Dalarnas Parasportförbund
Liljan 55
791 93 Falun

Besöksadress:
Liljans Herrgård Liljan 55
791 93 Falun

Kontakt:
Tel: 02331001, 0706771899
E-post: parasport@dalaidrott...