Hoppa till sidans innehåll

Simmar för våra barn

22 JUL 2021 09:53
Anders Hansson bördig från idrottsmeckat Grycksbo, släpper karta och vallaburkar för ett slag för simningen.
  • Uppdaterad: 22 JUL 2021 20:11

Anders Hansson med ett förflutet som orienterare och skidlöpare från Grycksbo, släppte för ett tag sin karta och vallaburk för en annan miljö. Vatten och simning har nu blivit ett stående inslag i deras familjs vardag. Tillsammans med sin fru Elisabeth har de sönerna Adam och Daniel, båda födda med en funktionsnedsättning. Nu kämpar de för att göra vardagen kring vatten en självklarhet för alla individer.  

Det blev en oförglömlig simning när Anders Hansson och Anna Rosén Rösiö simmade över Öresund för att samla in pengar till att funktonsnedsatta ska få gå på simskola.
De mötte alltifrån tumlare (variant av delfiner) till lastfartyg och starka strömmar.
Vilken bragd av Anders Hansson och Anna Rosén Rösiö att lyfta en så viktig sak att även personer med funktionsnedsättningar skall ha möjlighet att lära sig simma som vi alla andra tar som naturligt. Stort tack till er alla som har varit inblandad i äventyret och möjlig gjort det!
Nu uppmanar vi i Dalarna, Parasport Sverige m fl att få igång simskolor i landet med hjälp av medlen som har sats in...Även ni skall vara stolta för bidragen som ni har skänkt som möjliggör vårt arbete med simskolor. Vi räknar med att kunna redovisa resultatet av insamlingen i slutet av augusti på våra hemsidor och FB Till slut ett STORT TACK till er alla!
Ni kan också hjälpa till att det startas fler simskolor för fuktionsnedsatta genom att sätta in en slant på Parasport Sveriges konto:
Swish: 1236 907 877
BG: 900 6941
Märk bidraget med SIMNING

Mer simskolor för funktionsnedsatta

– därför simmar Anna och Anders över Öresund

Regelbundet kommer larm om drunkningsolyckor och hur viktigt det är att fler lär sig simma på simskolor. Men funktionsnedsatta är en kategori i samhället som ofta glöms bort i det här sammanhanget.
Därför kommer Anna Rosén Rösiö och Anders Hansson att tisdag 20/7 eller onsdag 21/7 (beroende på vädret) simma över Öresund (Helsingör-Helsingborg) för att samla pengar till simundervisning för funktionsnedsatta.

Det är bra med uppmaningar om vikten att lära sig simma. Simklubbar och andra organisationer som bedriver simundervisning upplever också ett stort intresse.
Men här glöms ofta personer med funktionsnedsättning bort. De är också en mycket utsatt grupp om de vistas vid vatten, inte kan simma och om olyckan är framme. 
Samtidigt finns alltför få simskolor som riktar sig till dem.
Nu är det dags att ändra på detta.

Anna Rosén Rösiö, från Stockholm och Anders Hansson, från Falun, har i samarbete med Parasport Sverige startat en insamling som ska skapa bättre ekonomiska förutsättningar för simklubbar och andra liknande organisationer att genomföra simundervisning för funktionsnedsatta.
De insamlade pengarna går direkt till ett konto hos Parasport Sverige. Därefter fördelar de pengarna till klubbar/organisationer som planerar att bedriva simundervisning.

Anders Hansson har två söner med Angelmans syndrom och Anna Rosén Rösiö har en bror med Downs syndrom. Det driver dem att lyfta fram behovet för denna speciella simundervisning genom att simma över Öresund. 

Simsträckan - fågelvägen på cirka 4.5 kilometer.
Men det blir flera faktorer som kan göra denna simning extra utmanande.
√ Extremt starka strömmar i sundet som innebär att sträckan kan bli betydligt längre.
√ Höga vågor.
√ Fraktfartyg som är viktiga att ha koll på.
√ Brännmaneter som svider extra om man får dem i ansiktet.
– Med dessa utmaningar känner vi att de symboliserar de funktionsnedsattas förutsättningar i livet. Nu känns det bra för oss att lyfta denna fråga om simkunskap, säger Anna Rosén Rösiö och Anders Hansson
Ge du också ett bidrag som skapar förutsättningar att fler kan lära sig simma! 

De som vill att fler funktionsnedsatta i Sverige ska lära sig simma kan ge ett bidrag till något av dessa konton som Parasport Sverige står för:

Swish: 1236 907 877
BG: 900 6941
Märk bidraget med SIMNING

Anna Rosén Rösiö, telefon: 070-715 62 58
Anders Hansson, telefon: 070-398 70 14

 Vi kommer att simma tisdag 20/7 eller onsdag 21/7. Vädret avgör, Vi bestämmer simdag måndag den 19/7. Vi kommer att ha en följebåt med oss och vi är vana simmare

 

Skribent: Pär Uhlin
Epost: This is a mailto link
 

Sponsorer

 

folksam
ATG

Sponsorer

adressandring
Jysk
SKF

Officiella leverantörer

Scandichemma
GrandTravelGroup

Andra kanaler

Facebook ch-twitter
Youtube Instagram

Postadress:
Dalarnas Parasportförbund
Liljan 55
791 93 Falun

Besöksadress:
Liljans Herrgård Liljan 55
791 93 Falun

Kontakt:
Tel: 02331001, 0706771899
E-post: parasport@dalaidrott...