Hoppa till sidans innehåll
Ola

Månadens Ledare

11 JAN 2018 12:06
Ola Brossberg Ordförande i Parasport Dalarna skriver månadens ledare
  • Uppdaterad: 16 MAJ 2018 12:38

Glad sommar till alla

Det blev sommar ändå, det trodde man inte för en månad sen, snön låg nästan en meter djup.

Parasport Dalarna har hjälpt Borlänge Mik att genomföra ännu ett SM i Mattcurling. Det blev lyckade tävlingar i Badmintonhallen i Borlänge. Ett SM blir inget utan ideell kraft runt hela arrangemangen, så ett stort tack till alla som hjälpte till att göra arrangemanget så bra som det blev.

Beslutet kom också att BIK United nästa år i september får möjlighet att genomföra fotbolls SM i Borlänge, vilket gläder oss i Parasport Dalarna, men som också blir ett ansvar för Dalarnas Fotbollsförbund då fotbollen är en överlämnande idrott.

Våren har snabbt som ögat övergått till sommar och alla årsmöten är avklarade(Pust). Nu gäller det att verkställa bra ambitioner i skrivna verksamhetsplaner, det krävs ett samspel mellan styrelse och personal, öppenhet och engagemang.

Vad gäller Liljans Herrgård är det full verksamhet. Styrelsen har fått ett större ansvar för våra grillkvällar, då Karin med flera har lämnat över efter många år av gott ideellt arbete.

Med dessa ord vill jag önska alla en skön sommar och semester, ett speciellt tack till vår personal Jan-Olov, Britt-Marie, Pär och Kjell för första halvan av 2018.

 

Ola Brossberg ordförande Parasport Dalarna

 

Idrott och hälsa för alla

Att leva ett liv som andra innebär för personer med funktionsnedsättning bland annat möjlighet att delta i samhällslivet som andra Att ha möjlighet att delta i fritidsaktiviteter, att utöva idrott, att få känna den gemenskap som det innebär att tillhöra en grupp som utövar någon form av idrott. Det må vara på elitnivå eller i form av bredd- och motionsidrott. Det är viktigt att den möjligheten finns för alla i samhället. Om detta torde det finnas en stor enighet.

Idrott och fritidsaktiviteter omfattar i stor utsträckning också folkhälsa och om aktiviteter som motverkar ohälsa.  Det handlar om att få människor att röra på sig och träna, och om att få människor att engagera sig och – så långt möjligt - ta ansvar för sina egna liv. Här skiljer sig inte människor med funktionsnedsättning från andra. Alla har i detta avseende samma behov. För människor med funktionsnedsättning kan det till och med vara viktigare än för andra att sköta sin hälsa.

Förutsättningarna för att kunna delta är dock långt ifrån jämlika. Människor med någon form av funktionsnedsättning har av naturliga skäl ofta svårare än andra. Många behöver stöd och hjälp för att kunna ta sig till och från aktiviteterna, många behöver dessutom stöd och hjälp för att kunna utöva aktiviteten. Det är därför med oro vi ser hur samhällets stöd nu minskar för den här gruppen människor.

  • Målen i LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) och  intentionerna bakom den har under flera år urholkats genom ett antal prejudicerande domar.
  • Den personliga assistansen dras in eller nekas när någon söker.
  • Många kommuner nekar ledsagning eller hårdrar regelverket och medger endast ledsagning till och från en aktivitet vilket i praktiken gör det omöjligt att delta.
  • Allt fler nekas färdtjänst som ofta är en förutsättning för att kunna delta.
  • Den färdtjänst som finns fungerar inte för den som har tider att passa. Vi ser allt oftare att personer med funktionsnedsättningar kommer för sent eller för tidigt till idrottsaktiviteten och hämtas för tidigt eller för sent. Det kan skilja mycket i tid, så mycket att det inte fungerar att delta

Den grupp som i praktiken kan delta i samhällets olika aktiviteter blir därmed allt mindre. Många kommer att ställas utanför möjlighet att delta i sådant som är en självklarhet för andra. Inte många såg för några år sedan den att här utvecklingen framför sig. Vi levde nog alla i förvissning om att vi skulle få en utveckling åt motsatt håll. Att samhället skulle fortsätta utvecklas så att fler skulle kunna ta del av de möjligheter som erbjuds. Det här är ett folkhälso- men också demokratiproblem.

Parasportförbundet måste uppmärksamma den här utvecklingen och ge sig in i debatten om stödet till personer med funktionsnedsättning. Möjligheten att delta i olika aktiviteter handlar om mycket mer än att byggnader och idrottsanläggningar ska vara tillgängliga för alla. Det handlar för många om grundläggande möjligheter att över huvud taget kunna ta del av dessa samhällsaktiviteter. Att få rätt stöd för att ta sig till och från aktiviteterna, rätt stöd med genomförandet av aktiviteterna och en fungerande färdtjänst. Utvecklingen måste vändas och förutsättningar skapas för att fler ska kunna delta inte färre.

Kommunerna har det yttersta ansvaret för sina kommunmedborgare men i det här fallet har också staten ett ansvar genom Försäkringskassan. Staten har dessutom ett ansvar som lagstiftare. Men det viktigt att både statens och kommunernas ansvar uppmärksammas.

Parasportförbundet måste aktivt arbeta för att LSS återupprättas och att målen i lagen och intentionerna i den förverkligas. LSS – som den var avsedd att fungera – är en förutsättning för en stor del av Parasportförbundets verksamhet.

Samhället stöder med rätta idrottsrörelsen. Samhället ger stöd till olika former av folkhälsoarbete. Stöden måste komma alla till del. Människor med funktionsnedsättning får inte lämnas utanför. Det är en grundläggande princip för parasporten. Parasportförbundet måste därför också arbeta för allas rätt att kunna delta och vara en del av samhället.

Vi kommer också att föra upp den här frågan till Parasport Sverige.

 

Med dessa ord vill jag önska alla en God Jul o Ett Gott Nytt År

 

Ordförande

Ola Brossberg 

Skribent: Pär Uhlin
Epost: This is a mailto link
 

Sponsorer

 

folksam
ATG

Sponsorer

adressandring
Jysk
SKF

Officiella leverantörer

Scandichemma
GrandTravelGroup

Andra kanaler

Facebook ch-twitter
Youtube Instagram

Postadress:
Dalarnas Parasportförbund
Liljan 55
791 93 Falun

Besöksadress:
Liljans Herrgård Liljan 55
791 93 Falun

Kontakt:
Tel: 02331001, 0706771899
E-post: This is a mailto link

Se all info