Judo är en kampsport och har sitt ursprung från jujutsun. När Jigoro Kano sammanställde olika jujutsu-skolors tekniker till ett gemensamt system, tog han bort farliga tekniker för att skapa en ofarlig sport lämplig som fysisk fostran.
Även efter Jigoro Kanos död har judon fortsatt att utvecklas genom varianter i utförande eller helt nya tekniker. Vissa farliga moment är numera förbjudna i tävling men kan fortfarande tränas med en samarbetande partner som ren teknikuppvisning.
Judo blev en olympisk sport vid sommar OS 1964 i Tokyo, men bara för män. Vid sommar OS 1988 i Seoul i Korea tävlade damerna för första gången. Judo för synskadade blir en paralympisk sport 1988 i samband med Paralympic i Seoul i Korea, dock bara för män. Det är också första gången som det heter Paralympic Games. Från Sverige deltog Kenneth Henningsson, som tog Brons i - 86 kg. 2004 vid Paralympic i Aten i Grekland, tävlade damerna för första gången.
Den vanligaste översättningen är "Den mjuka vägen" men det är mera riktigt att säga "Den följsamma vägen".
Varför är alla ord på japanska inom Judon?
Eftersom judon kommer från Japan, har man fortsatt att använda de japanska orden på tekniker och allt annat som har med judon att göra. När man väl har lärt sig orden så upptäcker man hur praktiskt det är när man är utomlands, efter som alla förstår vad som menas.
Vilka bältesfärger finns det?
I Sverige använder vi oss av följande färger på bältena för kyu-graderna (elev grad). Färgen talar om visar dels hur länge eleven har tränat och elevens tekniska kunskap. Det finns också klubbar som har halv grader dvs. man sätter ett band med nästa grads färg längs ner på bältet. Kyu grader delas ut på klubbnivå av behörig tränare.
Vitt 6 kyu
Gult 6 kyu
Orange 6 kyu
Grönt 6 kyu
Blått 6 kyu
Brunt 6 kyu
Dan grader delas av en riksgraderingskommitté. De olika dan graderna har olika färger, enligt följande:
1 dan Shodan svart bälte
2 dan Nidan svart bälte
3 dan Sandan svart bälte
4 dan Yondan svart bälte
5 dan Godan svart bälte
6 - 8 dan svart bälte men bäraren kan också välja att använda ett bälte med omväxlande röda och vita fält.
6 dan Rokudan
7 dan Nanadan
8 dan Hachidan
9 - 10 Dan svart bälte men bäraren kan också välja att använda ett helrött bälte.
9 dan Kudan
10 dan Jūdan
Både de röd-vita och de helröda bältena används oftast som ceremonibälten eller då bäraren är aktiv som tränare.
Det är inte någon som har graderats till högre grad än 10 dan, men teoretiskt har inte graderingssystemet någon begränsning. Jigoro Kano lär ha sagt att ” Det finns ingen begränsning … på den grad man kan erhålla. Så om någon utmärker sig över 10 dan … finns det inte något skäl till varför han inte ska tilldelas 11 dan”