Hoppa till sidans innehåll
DSC_0009_0592

Vad är Elhockey?


Historik

Med anledning av Kronprins Frederiks 18-årsdag gavs ett samlarmynt ut i Danmark och vinsten av detta mynt gick till att uppfinna en idrott för svårt rörelsehindrade. Elhockey blev resultatet. Elhockey riktar sig till de som har ett handikapp som gör att man inte kan utöva någon annan handikappsport. Spelet kommer ifrån Danmark där det funnits sedan 1989 då de första stolarna tillverkades. Det första mästerskapet spelades där 1996, och idag finns spel i 3 divisioner med ca 300 spelare. Sporten kom till Sverige år 2000. Finns i dag på 9 platser i Sverige. I Malmö hos FIFH, Stockholm hos IFAH, Gotland hos RBU, Eskilstuna genom EHIF, Göteborg hos 3V , Gävle hos Klubben KF Heros, Umeå hos Umeå IF, Norrköping hos NHIF och Hedemora hos Hass IF. I Sverige finns ca 80 st aktiva och ett 15 tal ledare idag. I Norge så finns 35 klubbar och ca 300 spelare. I Tyskland finns 1 klubb.

 

Spelet

Spelet liknar innebandy men heter elhockey. Regelverket liknar hockey och innebandy. Spelas i gymnastiksal/sporthall med basketplans mått och med låg sarg. Målen är låga och breda 3m x 20cm. Speltiden är 2 x 15 min. Varje lag består av max 6st spelare, 3 på planen och 3 avbytare. Det tillåts inga "tacklingar" i elhockey. Endast små beröringar av stolarna som ej inverkar på spelet är tillåtet. Det finns ingen specifik målvakt. Alla i laget har chansen att en i taget vakta målet.

 

Stolarna

En elhockeystol består av ett chassi med 3 hjul, 2 st motorer och 2 st 12 
volts batterier. Sitsen är av trä i formpressad plywood. Man styr stolen med en joystick av samma typ som används av vanliga elrullstolar. Elektroniken är "trimmad" för elhockeystolen. Hastigheten är 14km, dubbelt mot en vanlig elrullstol. Även känsligheten i joysticken är dubbelt så känslig som en vanlig elrullstol. Längst fram på stolen sitter en fast klubba av plast med 2 st vingar som man dribblar och skjuter med. Ett fyrpunktsbälte håller spelaren säkert på plats. Stolen har låg tyngdpunkt och därför påminner väghållningen om en gokart. Med 3 st stora vingmuttrar delar man sitsen från chassiet för reparation och service. Skifta från vänster till höger styrning går lätt även de med enkla vingmuttrar. Det finns utrymme för enkla anpassningar som t.ex. nackstöd och mittstyrning. Priset för en elhockeystol är 94 000 kr.

Kontakt på förbundet: Jonatan Sandberg

Uppdaterad: 2014-03-30 18:47
Skribent: Carl-Fredrik Larsson

Sponsorer

Huvudsponsorer

folksam
ica

Sponsorer

Jyskatg

Officiella leverantörer

Andra kanaler

Facebook ch-twitter
Youtube Instagram

Postadress:
Svenska Parasportförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 08-699 60 00
Fax: 08-699 62 74
E-post: This is a mailto link