Hoppa till sidans innehåll

Special Olympics School Day

19 JUN 2019 11:37
Under våren har vi genomfört ytterligare en School Day i Gävle. Denna gång har vi utbildat gymnasieelever på Polhemsskolans Barn- och Fritidsprogram och bjudit in Polhemsskolans särgymnasieelever.
  • Skapad: 19 JUN 2019 11:37

Special Olympics School Days är en idrottsdag anpassad till särskolan, elever från särskolan erbjuds att prova flera olika idrotter och gymnasielever erbjuds utbildning i parasport och ledarskap – både teoretiskt och praktiskt. Efter gymnasieeleverna genomgått sin utbildning skall de hålla i en dag med idrottsaktiviteter för särskolans elever. På plats skall det finnas föreningsrepresentanter med anledning av att det skall finnas en möjlighet för eleverna att fortsätta i en förening om man så skulle vilja. Föreningarna har möjlighet att lämna information om sina föreningar och information om träningstider och så vidare. Tanken är också att föreningarna har möjlighet att ta kontakt med framtida ledare som de ser potential i eller att ledarna får ett fortsatt intresse och på eget initiativ tar kontakt med föreningslivet.

Dagens School Day erbjöd boccia, längdhopp, kulstötning och racerunning. Vi höll till i Gävle på Gavlehov i Omegahallen, Omegahallen är en inomhusfriidrottsarena. Till en början var planen att vi skulle hålla till utomhus på Gunder Häggstadion. Dock blev det lite ändringar i sista sekund då man inte hunnit färdigt med renoveringarna inför U-23 EM i Friidrott som kommer gå av stapeln i Gävle under sommaren. Lite tur i oturen för oss eftersom det regnade dagen till ära.

Innan vi körde igång dagen med start kl. 09.00 var det några av särskoleeleverna som blev intervjuad av Sveriges Radio P4 Gävleborg – de fick frågan om vad de hade för förväntningar på dagen och vad de tycker om att hålla på med för idrotter.

Dagen startade med en kortare invigning och en uppvärmning där Sporthuset i Gävle bjöd på ett litet Zumba-pass. Zumba-passet blev verkligen en uppskattad del av dagen, alla skakade loss till den afrikanska musiken. Det fanns nog inte en själ som inte var varm efter den. Därefter delades de in i grupper och slussades ut på de fyra olika stationerna. Vi satsade på att alla skulle få prova på två idrotter innan en kortare fruktpaus och de andra två efter pausen. Frukten sponsrades av ICA Kvantum Sätra i Gävle. Efter avslutade aktiviteter fick alla aktiva varsin medalj utdelad av ingen mindre än den f.d. Paralympics-idrottaren Lars Andersson.

En av dagens många höjdpunkter var absolut att bevittna glädjen vid alla stationer och särskilt vid racerunning-aktiviteten. Av de särskoleelever som fanns på plats använde sju stycken rullstol till vardags, alla dessa testade på racerunning. Vilken enorm glädje! Racerunning är en idrott då man använder en ”springcykel”. Racerunning är idag en idrott som är kopplad till parafriidrotten. Det räcker med att ha en liten rörlighet i benen för att kunna utöva den. Man kan tävla på olika nivåer beroende på hur mycket rörlighet man har och beroende på hur ”löpsteget” ser ut. Tävlingar finns både nationellt och internationellt. Idag finns det möjlighet i ett fåtal län att få inköpt som fritidshjälpmedel – vilken dröm att få till även i Gävleborgs län. Om man skulle vilja få möjlighet att prova på racerunning – ta gärna kontakt med Gävleborgs Parasportförbund.

Skribent: Elin Lund Jonsson
Epost: Adressen Gömd

 Anslutna föreningar
Parasport Gävleborg

 

 Anslutna föreningar
Parasport Gävleborg
 


 

Sponsorer

Huvudsponsorer

folksam
ica
ATG

Sponsorer

adressandring
Jysk
KONE_webb
SKF

Officiella leverantörer

Scandichemma
GrandTravelGroup

Gävleborgs Parasportförbund

Mail: 
This is a mailto link
 
 Tel:/Mobil: 
070-682 22 43, 070-682 22 34

Postadress:
Gävleborgs Parasportförbund
Gävleborgs idrottsförbund, BOX 325
826 27 Söderhamn

Besöksadress:
Gävleborgs idrottsförbund, Hällåsen 606
826 40 Söderhamn

Kontakt:
Tel: 0706822243, 0706822234
E-post: This is a mailto link

Se all info